Прес-центр9 лютого 2024, 16:02

Батьки полеглого Героя України з Луганщини отримали від Глави держави «Золоту зірку»

Президент України Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України, та родинам полеглих воїнів, удостоєних найвищого звання посмертно, а також відзнаки «Хрест бойових заслуг». Церемонія відбулася в Білій залі Героїв України в Маріїнському палаці в Києві.

«Золоту Зірку» отримали й рідні полеглого Героя України – капітана Івана Лєщєнкова. 

Ван народився на Луганщині. Був вболівальником футбольного клубу «Зоря», за що і отримав позивний «Фанат». 

У 2014 році бачив, як колони російських танків із сусідньої держави вторглися на територію України і окупували рідні міста. 

«Фанат» не пробачив ворогу навали і після отримання вищої освіти пішов до 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр». 

Іван став командиром розвідувального взводу. До повномасштабного вторгнення він воював на Волноваському напрямку у Старогнатівці, Авдіївці, Новотошківському, а потім знову в районі Волновахи. Кожну ротацію підрозділ Івана просувався вперед. 

Під час повномасштабного вторгнення «Фанат» звільняв населені пункти у районі Балаклії, а потім – на Ізюмщині. 

Він особисто висувався в «сіру» зону та корегував роботу української артилерії, проводив розвідку переднього краю противника й надавав командуванню цінну розвідувальну інформацію, яка сприяла визволенню українських територій. 

Загинув Іван 14 липня 2022 року у районі Дібрівного біля Ізюму. Захиснику було 27 років.

Офіцер похований на Лісовому кладовищі у Києві. 

На честь капітана Івана Лєщєнкова вулицю Добролюбова у Запоріжжі, де з 2014-го по 2022 рік базувалася «Зоря», перейменували на вулицю Фанатську.

У січні 2024 року в Харкові провулок Балашовський названо на честь Івана Лещенкова.