Прес-центр15 квітня 2019, 16:04

50 дітей з Луганщини оздоровляться в Австрії

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик зустрілася з членами робочої групи австрійської екологічної організації «Глобаль 2000». До складу делегації увійшли керівник проекту «Діти Чорнобиля» Юлія Друмель, радник проекту «Діти Чорнобиля» Крістоф Отто та представник організації «Глобаль 2000» у Луганській області Олена Бутікова.

Ольга Лішик подякувала іноземній організації за гуманітарну допомогу, що здійснюється в рамках проекту «Діти Чорнобиля» вже протягом більше 20 років.

«Луганщину поєднують тісні багаторічні зв’язки у багатьох сферах, зокрема, в освіті та культурі. Допомога наших закордонних партнерів має велике значення для жителів області, особливо для тих, які проживають у прифронтових районах», – зауважила Ольга Лішик.

У рамках візиту представники екологічної організації обговорили подальше надання гуманітарної допомоги освітнім та медичним закладам Луганщини. Тільки в 2018 році організація надала гуманітарну допомогу в шість організацій Луганської області на суму понад 35 тисяч євро. «Глобаль 2000», зокрема, здійснює оснащення системами очищення води закладів медицини та освіти.

«За 10 років ми встановили в Луганському регіоні 36 систем очищення води. Кожна з систем може забезпечити усіх учнів закладу або пацієнтів лікарні чистою питною водою на тривалий час», – зауважила Юлія Друмель.

У зв’язку з воєнними діями у 2014 році робота зі встановлення систем була зупинена та поновилася у 2018-му. Минулого року було встановлено п’ять систем – у двох лікарнях та в інтернаті. У найближчих планах організації – встановлення систем очищення води у 6 установах на Луганщині, зокрема, у п’яти лікарнях та в одному інтернаті.

Представники австрійської організації проводять моніторинг роботи водоочисного обладнання та у разі необхідності здійснюють технічне обслуговування. Наразі заклади, в яких у попередні роки було встановлено 17 систем, знаходяться на тимчасово окупованих територіях Луганської області, до яких представники «Глобаль 2000» не мають доступу.

Також під час зустрічі йшлося про підготовку до оздоровчого відпочинку учнів трьох інтернатних закладів області.

Як зауважив Крістоф Отто, за роки співробітництва понад дві тисячі учнів інтернатів і спеціалізованих шкіл Луганської області мали можливість оздоровитися в Австрії. Багато дітей пройшли курс лікування і позбулися тяжких захворювань.

Улітку 2019 року 50 вихованців закладів освіти інтернатного типу області отримають можливість оздоровитися в Австрії. Зокрема, йдеться про учнів КЗ «Новоайдарська обласна загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів», «Рубіжанський навчально-реабілітаційний центр «Кришталик» та «Рубіжанська обласна загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів».

Передбачається, що протягом трьох тижнів діти відвідають одне з міст Австрії, де на них чекатимуть екскурсії та знайомство з австрійською культурою. Їм також буде надано новий одяг та взуття, організовано безкоштовне офтальмологічне та стоматологічне обстеження, а за потреби – необхідне лікування.