Прес-центр5 серпня 2021, 16:08

Аграрний сектор був, є і буде невід’ємною складовою економіки області, – Сергій Гайдай

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай взяв участь у семінарі-нараді громадської спілки «Всеукраїнська Аграрна Рада» за темою: «Запуск ринку землі – довга гра».

Звертаючись до представників спілки та присутніх на заході сільгосптоваровиробників Луганщини, Сергій Гайдай сказав: «На жаль багато років поспіль Луганська область фінансувалася по залишковому принципу. Зараз державою робляться величезні кроки для налагодження життя на сході України, на Луганщині зокрема. Президент України Володимир Зеленський персонально зацікавлений у розвитку нашого регіону. Для цього відновлюються сотні кілометрів магістральних доріг, ремонтуються школи, дитячі садки та лікарні. Хочу запевнити вас, як би не змінювався ринок – аграрний сектор був, є і буде невід’ємною складовою економіки області». Також він висловив сподівання що сьогоднішня нарада стане рушієм до розуміння аграріями переваг створення ринку праці, взаєморозуміння та взаємоповаги.

Лектори громадської спілки «Всеукраїнська Аграрна Рада», що проводили дослідження стану агробізнесу області підкреслили, що єдиними речами, що відрізняє сільгосптоваровиробництво Луганщини – є клімат та низький рівень логістичної інфраструктури.

Втім вони відзначили значні точки зростання для вітчизняного агробізнесу, який на відміну від європейського і американського, не є дотаційним. Так частка сільгосптовановиробництва складає 17 % ВВП України, а у Німеччині – 0,7 %, США – 0,9 %, Франції – 1,7 %. Тому саме від синергії влади та аграріїв залежить майбутня міць української економіки та продовольчої безпеки громадян.