Прес-центр13 травня 2019, 15:05

Актуальний коментар. Строки трансляції аналогового мовлення на Луганщині подовжено до кінця року

Відповідна постанова прийнята на засіданні Кабінету Міністрів України.

«До 31 грудня в аналоговому стандарті транслюватимуть свої програми місцеві компанії, а також відбуватиметься мовлення у прикордонних з РФ районах, у тому числі й на Луганщині», - підкреслив заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко.

У розділі щодо строків припинення використання радіотехнології постанови Уряду «Про внесення зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України», зокрема, йдеться:

«…31 серпня 2018 р., крім територій з особливим режимом мовлення (відповідно до Закону України від 7 грудня 2017 р. № 2244-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України»); для м. Києва та Кіровоградської області 31 липня 2018 р.; для визначених Національною радою з питань телебачення і радіомовлення каналів мовлення на територіях, що межують з РФ та тимчасово окупованими територіями, та каналів мовлення телерадіоорганізацій місцевого мовлення, які не мають ліцензій на цифрове мовлення, 31 грудня 2019 р...»

«Ми неодноразово на цьому наполягали, бо у населених пунктах поблизу лінії розмежування більшість жителів не мають змоги дивитись цифрове телебачення. Водночас Російська Федерація постійно збільшує кількість передавачів. Тому ми приймаємо ряд заходів для того, щоб зберегти аналогове мовлення українських телеканалів», - підкреслив Геннадій Іваненко.

Тож, Луганщину підтримали у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, яка звернулася до Кабінету Міністрів України з пропозицією подовжити термін трансляції для зазначених мовників.

Таким чином, використовувати аналоговий сигнал мовлення зможуть вітчизняні телекомпанії в районах, які межують із РФ, та поширюють його на тимчасово окуповані території. Також до кінця року мають змогу мовити і місцеві телекомпанії, які  ще не отримали цифрових ліцензій.

Нагадаємо, що раніше Планом було передбачено припинення використання аналогової технології мовлення 1 травня 2019 року.