Прес-центр9 липня 2021, 17:07

Близько 1 млн 200 тис. тонн зерна ранніх зернових культур очікується зібрати в цьому році

Цими днями розпочалася збиральна кампанія на сільськогосподарських підприємствах області.

Слід зазначити, що аграрії для проведення весняно-польових робіт були забезпечені у повному обсязі пальним, технікою, насіннєвим матеріалом, добривами та засобами захисту рослин.

Посівна площа в усіх категоріях господарств під урожай 2021 року склала 860,4 тис. га.

Ранні зернові та зернобобові культури на Луганщині передбачається зібрати на площі 308,9 тис. га. З них озимі культури на зерно (крім озимого ріпаку) – 295 тис. га, ранні ярі зернові та зернобобові культури – 110,1 тис. га.

Крім того, озимий ріпак на зерно планують зібрати на площі 3,9 тис. га (посіви які збереглися).

Загалом, за прогнозами, аграрії області очікують зібрати близько 1 млн 200 тис. тонн зерна ранніх зернових культур, що більше показників минулого року.

До збиральної кампанії залучено 1006 зернозбиральних комбайнів та 527 рядкових жниварки. Сезонне навантаження на один комбайн складає 250 га, при середньому денному виробітку на 1 комбайн 28 га, денна продуктивність всіх комбайнів – 27,5 тис. га.

При ефективному використанні та сприятливих погодних умовах це дасть можливість завершити жнива за 9-11 робочих днів.

Важливо, що сьогодні на Луганщині працюють 17 елеваторів потужністю майже 800 тис. тонн. Їх повністю підготовлено до збереження зернових культур врожаю 2021 року.

Вже затверджені тарифи з надання послуг по зберіганню, прийманню, відвантаженню зернових культур. У середньому ціни в порівнянні з минулим роком збільшені від 7 до 15 %. У ТОВ СП «Нібулон» тарифи залишились на рівні минулого року.

Також на території області діють п’ять перевалочних пунктів зернових та олійних культур: «Нібулон» (м. Сватове), ТОВ «Голден Агро» (м. Рубіжне), ТОВ «Східзерноальянс» (м. Сватове), «Левада» (м. Сєвєродонецьк), ТОВ «Красноріченське». Тариф на відвантаження в залізничний та автотранспорт у порівнянні з минулим роком збільшився на 20 % (крім ТОВ СП «Нібулон»).

Цьогоріч аграрії вже отримали 11,2 млн гривень компенсації за придбання техніки вітчизняного виробництва, компенсація відсоткової ставки за кредити склала 2,5 млн гривень. За програмою «Доступні кредити 5, 7, 9 %» – 237,3 млн гривень.

Щодо решти напрямів державної підтримки ще не надійшов термін виплати.

Крім того, у цьому році передбачається п’ять нових напрямів державної підтримки. Це, зокрема, державна підтримка страхування сільгосппродукції, відшкодування втрат від повного пошкодження посівів сільськогосподарських культур внаслідок надзвичайних ситуації техногенного та природного характеру, підтримка сільськогосподарських виробників, які використовують меліоровані землі, підтримка виробників органічного виробництва, виробництва гречки та картоплі.

Крім цього, Луганщина увійшла до пілотного проєкту Світового банку щодо відновлення систем зрощення.

Нові напрями нададуть можливість відновити землі зрошення (а це 22,8 тис. га) та збільшити виробництво картоплі, гречки, органічного виробництва.