Прес-центр27 травня 2019, 14:05

Будьте обережними під час грози

Під час грози на відкритій місцевості не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі. Найбільш небезпечні з них – дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі.

На відкритому просторі краще присісти в суху канаву чи траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Не лягайте на землю, бо тим самим ви збільшуєте площу враження розрядом, а краще сісти, трохи нахиливши голову, щоб вона не була вище за предмети, розміщені поряд. Не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше, серед острівців дерев! Не потрібно бігти! Також не забудьте негайно вимкнути мобільний телефон!

Якщо вас двоє, троє чи більше, – не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, тим самим звузивши площу можливого ураження розрядом. Слід швидко позбавитись усіх металевих предметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники – покладіть у захищеному місці далі від себе.

Під час грози припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні. Не варто купатися під час грози. Проте коли гроза застала під час купання, то слід до берега добиратися повільно, спокійно, не вимахуючи руками. Якщо ж гроза застала вас на човні, то слід вибратися на берег, а коли це зробити неможливо, то сидіть нерухомо, витягши з води весла.

У горах слід уникати різних виступів і підвищень. Небезпечними можуть бути й металеві предмети, отже, не варто перебувати поряд із ними. Якщо ви знаходитеся в приміщенні, негайно зачиніть усі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них, також тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, узагалі від будь-якого металевого начиння; не користуйтеся водопроводом. Не слід під час грози приймати ванну; утримайтеся від дзвінків по телефону. При великій потребі телефонуйте швидко, одразу після чергового грозового розряду.

Отже, якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку приховує у собі блискавка.

Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть всі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку.
• У приватному будинку ні в якому разі не палити у печі – блискавка може проникнути в будинок через димохід. Тримайтеся чимдалі від електроприладів, антен, проводів - всі вони притягають розряд.
• Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.
• Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Ні в якому разі не бігайте й не плавайте.
• Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, грунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш проводимі для розрядів електрики, найменше-верба, клен та кущі.
• Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинне бути сухим-волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст.
• Якщо у вас з собою є парасолька, ні в якому разі не розкривайте ії – в парасольці є металеві прути, які притягують розряди.
• Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться. Це небезпечно.
• Якщо ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні автомобіля, які можуть притягувати розряди.

Запам’ятайте! Всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому ні в якому разі не користуйтеся ними під час грози.