Прес-центр31 жовтня 2017, 16:10

До кінця тижня житловий фонд області має бути повністю забезпечений теплом, – брифінг

Директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай на брифінгу для ЗМІ, який відбувся сьогодні, 31 жовтня, розповів про проходження опалювального сезону 2017-2018 років.

Він зазначив, що у цьому році всі заплановані показники з підготовки, які формувалися територіями, виконані на 100 %. Зокрема, підготовлено до роботи 369 котелень, 1773 будинки, що підключені до централізованого опалення, відремонтовано 120 км водопровідних та 42 км каналізаційних мереж.

На жаль, не всі території своєчасно виконали відповідні рішення щодо отримання номінації на опалювальний період відповідно до договорів на постачання природного газу. Для цього були потрібні або 100-відсоткова оплата, або надання до НАК «Нафтогаз України» графіків реструктуризації заборгованості. Проте деякі території зробили це із запізненням.

На сьогодні із 369 котелень у роботі знаходяться 340, що складає 92,1 %. Соціальні об’єкти області підключені на 93 %. Більшість не включених об’єктів розташовані у Рубіжному. Станом на ранок 1352 житлових будинки (76,5 %) отримують тепло. Без опалення залишаються два будинки у Лисичанську, 356 – у Рубіжному, і більше 50 – у Сєвєродонецьку.

Головою Луганської обласної державної адміністрації – керівником військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом надано доручення керівникам цих територій до кінця тижня повністю забезпечити жилий фонд теплом. Бо включення централізованого опалення є зоною відповідальністю саме органів місцевого самоврядування.

Стосовно ситуації навколо ТОВ «ЛЕО» Віталій Сурай підкреслив, що ця проблематика вирішується на державному рівні. Підприємство матиме гроші на спецрахунках, з яких виплачуватиме заробітну платню та здійснюватиме ремонти основних фондів.

ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ» підписало договір на постачання природного газу для генерації електроенергії. Отримані аванси використовуються підприємством на підготовку відповідного обладнання – на цьому тижні має бути здійснено його пуск, що скоротить дефіцит електроенергії в області.

Проблемним питанням опалення населених пунктів Кримське, Нижнє та Тошківка, які залишилися без газопостачання.

Наразі вже розроблено відповідний проект, підготовлено розпорядження Кабінету Міністрів України на виділення з резервного фонду коштів на будівництво газопроводу, розпочато земельні роботи. Паралельно для багатоповерхівок цих населених пунктів за підтримки міжнародних організацій ведеться робота з постачання електроприладів, обласною владою відпрацьовано зниження тарифу на електроенергію – до відновлення газопостачання він складає 90 коп. до 3000 кВт*год.