Прес-центр23 червня 2021, 13:06

Два мільйони гривень заплановано на проведення обласного конкурсу ініціатив молодіжних громадських організацій, – брифінг

Про реалізацію державної молодіжної політики в області сьогодні під час пресбрифінгу розповіла заступник начальника управління молоді та спорту облдержадміністрації Євгенія Ратіхіна.

Вона акцентувала, що наразі на Луганщині діють дві регіональні цільові програми – «Молодь Луганщини» та національно-патріотичного виховання дітей та молоді, які прийняті до 2025 року включно.

Першою з них на 2021 рік заплановано проведення понад 500 заходів для молоді, які фінансуються з обласного бюджету.

Це, зокрема, обласні конкурси, семінари, культурно-просвітницькі заходи, навчальні програми, а саме: обласний конкурс «Молода людина Луганщини», турнір гри «Світ Громад», навчальна програма «Молодіжний працівник», обласний форум «Молодь Луганщини», навчальний семінар-тренінг «Студреспубліка» тощо.

За програмою національно-патріотичного виховання дітей та молоді цьогоріч мають організувати понад 300 заходів.

Спікер зазначила, що протягом 2020 року проведено більші 200 заходів для молоді, більшість з яких, у зв’язку з карантинними обмеженнями, у режимі онлайн.

Слід зауважити, що наразі в обласної молодіжної ради –  консультативно-дорадчого органу облдержадміністрації – завершився термін повноважень, триває створення ініціативної групи для формування нового складу ради. Туди увійдуть представники молодіжних громадських організацій, профспілкових студентських організацій, молодіжних рад в містах, районах, громадах регіону, органів місцевого самоврядування, підприємництва. Також діють дев’ять молодіжних рад при органах місцевого самоврядування.

Євгенія Ратіхіна додала, що на Луганщині є обласна Координаційна рада з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді і відповідні координаційні ради на місцях.

Особливим пріоритетом молодіжної політики в області є розвиток мережі молодіжних центрів та просторів європейського зразка в містах та громадах області. Наразі функціонують 23 молодіжні хаби, платформи та коворкінг центри. Підтримку у розвитку молодіжних центрів надають й міжнародні організації. Так, Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ в рамках проєкту «Зміцнення інституційної спроможності молодіжних хабів східної України» оснащено обладнанням та меблями шість молодіжних просторів.

Під час брифінгу йшлося і про діяльність обласних комунальних установ – «Луганський обласний центр підтримки молодіжних ініціатив та соціальних досліджень» та «Луганський обласний центр соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями».

За словами Євгенії Ратіхіної, у зв’язку зі встановленням «зеленого» рівня з’явилась можливість відновити проведення масових заходів для молоді, зокрема, реалізацію проєктів з громадськими організаціями.

Так, відповідно до регіональних цільових програм на організацію та проведення обласного конкурсу ініціатив молодіжних громадських організацій заплановано два мільйони гривень з обласного бюджету. Тобто, щорічно по 400 тис. гривень.

Наразі в рамках конкурсу вже відібрано 14 проєктів молодіжних громадських організацій, які будуть реалізовані протягом 2021 року.

Також заплановано проведення Всеукраїнського військово-патріотичного вишколу «Україна Єдина». 

Наостанок Євгенія Ратіхіна запросила всіх бажаючих приєднатися до молодіжного квесту, який відбудеться 26 червня в Сєвєродонецьку. На учасників чекає групове спортивне орієнтування з тематичними станціями.