Прес-центр30 березня 2016, 17:03

Епізоотична ситуація в області під контролем

У ході апаратної наради в облдержадміністрації розглядалося також питання стосовно епізоотичної ситуації в Луганській області щодо захворювань тварин на небезпечні для людини та екології регіону та держави інфекційні захворювання. Про це розповів в. о. начальника Головного управління ветеринарної медицини в Луганській області Андрій Хорошко, який зазначив, що основним завдання служби є недопущення виникнення особливо небезпечних інфекційних захворювань тварин.

У 2015 році на належному рівні проведено комплекс заходів, спрямованих на забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території області, профілактику основних інфекційних хвороб, тому на сьогодні наш регіон є благополучним щодо особливо небезпечних захворювань.

Так, імунізація сільськогосподарських тварин на сибірку та інші хвороби тварин виконана на 100 %.      

         Наприклад, протягом 2015 року із 7520 голів великої рогатої худоби, що вибули з фермерських господарств області, лише 11 тварин знищені з причин інфекційних захворювань (10 – підозра на туберкульоз, 1 – лейкоз).

          Однак, торік в області склалася особливо напружена епізоотична ситуація на сказ тварин. На контрольованій українською владою території області було зареєстровано 47 неблагополучних по сказу пунктів, у яких захворіло сказом 71 тварина: 16 ВРХ, 6 ДРХ, 26 котів, 13 собак, 9 лисиць, 1 ласка.

Андрій Хорошко підкреслив, що стрімке поширення цієї небезпечної інфекції обумовлене великою кількістю покинутих власниками тварин, у першу чергу котів і собак; забороною на полювання протягом останніх двох років і неможливістю проведення відстрілу червоної лисиці, бродячих собак і кішок; імунізації тварин в дикій фауні; недостатньою роботою міськвиконкомів, а саме: відсутністю місцевих Програм регулювання чисельності тварин у населених пунктах та їх фінансування місцевими бюджетами.

         Для покращання ситуації була вжито низка заходів. А саме: у липні 2015 року в область було завезено обладнання для лабораторної діагностики сказу та організована діагностика цієї хвороби на базі Лисичанської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини, проведено відстріл хижаків, здичавілих собак і котів. 

         Також проводилася імунізація сприятливих до сказу тварин.

          Ще одним важливим вектором роботи служби є недопущення вірусу африканської чуми свиней на територію області.

         Слід зазначити, що епізоотична ситуація із розсадженням африканської чуми свиней в Україні значно погіршилася.

           З метою недопущення занесення АЧС на територію області протягом 2015 року було вжита низка заходів. Зокрема: у минулому році затверджено Комплексну програму проведення заходів, спрямованих на недопущення вірусу африканської чуми свиней на територію Луганської області у 2015 – 2018 роках, перевірено продовольчі склади та 69 суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, забоєм, переробкою свинини, проводяться щеплення проти класичної чуми свиней та їх клінічні обстеження у фермерських та приватних господарствах, створений необхідний запас дезінфіктантів, додатково придбано деззасобів на загальну суму 150 тис. грн, 211 комплектів протичумних костюмів, в області проведена інвентаризація дезінфікуючого обладнання та приладів.

            «Епізоотична ситуація в області знаходиться на постійному контролі. У разі зміни епізоотичної ситуації в нашому регіоні служба має всі необхідні ресурси як людські, так і матеріальні адекватно її оцінити та мінімізувати наслідки, – наголосив начальник Головного управління ветеринарної медицини в Луганській області.