Прес-центр5 квітня 2019, 16:04

Головна наша мета – щоб люди по обидва боки від лінії зіткнення споживали якісну воду, – Вадим Черниш

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш разом із заступником голови облдержадміністрації Юрієм Клименком відвідали водозабір комунального підприємства «Попаснянський районний водоканал».

Метою робочої поїздки Міністра на Луганщину є дослідження безпеки та якості роботи загальної системи функціонування об’єктів, що забезпечують водою населення. Зокрема, питання очищення води, постачання води населенню Луганської області, модернізацію водоканалів, які розташовані на території області.

На підприємстві «Попаснянський районний водоканал», яке зазнало значних руйнувань унаслідок воєнних дій, втілено комплекс проектів з його відновлення. Відтак, Вадим Черниш обговорив з керівництвом водоканалу перспективи розвитку. «Усі проекти, до яких було долучено Міністерство, військово-цивільна адміністрація і Попаснянський водоканал, реалізовані успішно. Ми бачимо перспективи залучення донорських коштів і коштів бюджетів різних рівнів для того, щоб підприємству допомогти в його розвитку», – зауважив Міністр.

Оскільки суттєву частку води Попаснянський водоканал постачає на окуповану територію, питання щодо його стабільного функціонування буде винесено Міністерством на переговори, що відбуваються в Мінському форматі.

«Близько 80% питної води, що перекачує Попаснянський водоканал, постачається на тимчасово окуповану територію. Її споживають жителі Первомайська, Кадіївки, Брянки, Алчевська», – прокоментував Юрій Клименко.

За його словами, в рамках регіональної програми «Питна вода Луганщини на 2006-2020 роки» передбачено фінансування з обласного бюджету у сумі близько 8 млн грн на модернізацію підйомів і насосних станцій, що знаходяться на балансі Попаснянського водоканалу.

Зокрема, розроблено три проекти реконструкції для комунального водопостачального підприємства, виконання яких дозволить зменшити споживання електричної енергії на 10 %, заощадити кошти на придбання реагентів та покращити якість питної води.

Під час відвідування виробничих дільниць КП «Попаснянський районний водоканал» Вадим Черниш пообіцяв знайти шляхи щодо фінансування на розвиток підприємства.

«Головна наша мета – щоб люди по обидва боки від лінії зіткнення споживали якісну воду, і підприємство розвивалося. У збройних конфліктах по всьому світу забезпечення гуманітарних потреб, а саме споживання питної води, є класичним питанням, яке регулюється в тому числі й міжнародним гуманітарним правом. Україна віддана і слідує нормам гуманітарного права, демонструє універсальні європейські цінності та дбає про своїх громадян, де б вони не проживали», – наголосив Міністр.