Прес-центр7 жовтня 2017, 14:10

Культурно-мистецький проект «Український Донбас» крокує Луганщиною

Сьогодні, 7 жовтня, у Рубіжному і Сєвєродонецьку у рамках культурно-мистецького проекту «Український Донбас», що реалізується Львівською обласною державною адміністрацією, виступає львівській балет «Життя».

З цього приводу у Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець» відбулася прес-конференція діячів культури та мистецтв зі Львівщини – організаторів показу.

«Ми започаткували програму, що передбачає різноманітні мистецькі події для громадськості Львівщини, Луганщини та Донеччини. Тож, сьогоднішній проект «Ремінісценції.UA» балету «Життя», який демонструє, що Україна є утверджуючою країною з глибоким минулим, – це тільки початок», – запевнила директор Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Мирослава Туркало.

Окрім вищеназваних виступів, артисти зробили мистецький подарунок для військовослужбовців однієї з частин, розташованих в нашій області.

У міській бібліотеці Лисичанська делегацією, до складу якої також увійшли директор Львівської обласної бібліотеки для юнацтва Тетяна Пилипець, учасник проекту «Жива бібліотека», співробітник бібліотеки Христина Туркало та літературознавець, директор камерного оркестру CollegiumMusicum Тараса Демко, було організовано цікавий воркшоп «Можливості громадських просторів у промислових містах» з пошуку партнерів, можливостей, ресурсів для грантової діяльності та створення мотиваційного колажу.

Тож, балет «Життя», який, до речі, свого часу переміг з Русланою на «Євробаченні», представляє сьогодні проект «Ремінісценції.UA» – десять новел, у яких артисти розкривають маловідомі сторінки історії України, що призвели до нинішньої ситуації.  

Унікальність цього історично-музичного перформенсу, який складається з  хореографії, пластики, музики, пісні, поезії, відео інсталяції, у тому, що глядачеві протягом двох годин розповідають 300-літню історію нищення української культурно-наукової еліти, особливо у ХХ столітті. Перформенс складається зі своєрідних персональних історій – про війну, страх, репресії, смерть, але водночас – про віру, життя, кохання, надію, боротьбу за Україну.

Між двома виставами має відбутися творча зустріч делегації зі Львова з керівниками обласних закладів культури Луганщини щодо майбутніх кроків співпраці.