Прес-центр26 жовтня 2017, 12:10

На колегії розглядалося завдання щодо реалізації пріоритетних напрямів реформування державної служби

Про це в контексті нового Закону України «Про державну службу» розповіла заступник керівника апарату – начальник управління по роботі з персоналом апарату облдержадміністрації Світлана Полященко.

Вона зазначила, що робота з персоналом та впровадження нового Закону України «Про державну службу» в обласній та районних держадміністраціях проводиться на засадах відкритості, гласності, справедливості та неупередженості.

Відповідно до цього Закону відбувається конкурсний відбір на посаду державного службовця, який проходить в два етапи: тестування, а потім оціночна співбесіда.

Потім при призначенні на посади державної служби здійснюється спеціальна перевірка відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», на всі без виключення посади передбачається проведення перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади».

За період з травня 2016 року до цього часу управлінням по роботі з персоналом проведено 98 перевірок, в тому числі 57 спеціальних перевірок відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та 41 перевірка, передбачена Законом України «Про очищення влади».

На виконання вимог Закону та згідно з Порядком проведення конкурсу на зайняття посад державної служби в обласній та районних держадміністраціях організовано роботу конкурсних комісій.

Так, протягом 2016- 2017 роки проведено конкурси на 769 посад державної служби. Це –190 конкурсів структурних підрозділах облдержадміністрації, 22 – апараті облдержадміністрації,  557 –  районних державних адміністраціях,

Важливе місце відводиться питанню щодо залучення на державну службу креативних талановитих молодих громадян. Так, відповідно до статті 48 Закону передбачається стажування громадян з числа молоді, які не перебувають на державній службі.  

Крім цього, ведеться робота щодо підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації державних службовців. Так, підвищення рівня професійної компетентності за рахунок міжнародної технічної допомоги в минулому році пройшли  дев’ять державних службовців, за 9 місяців 2017 року – 26 державних службовців.

Окремо було зазначено, що у 2017 році 27 осіб відзначено державними нагородами України, 20 осіб – відзнаками Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

Протягом року відзнаками обласної державної адміністрації нагороджено близько 1200 осіб, з них більш ніж третина – військовослужбовці-захисники суверенітету та територіальної цілісності України. Також, для відзначення військовослужбовців Збройних Сил України запроваджено нову обласну відзнаку «Знак пошани «Захиснику Луганщини». Перших нагороджених урочисто вітали з нагоди Дня захисника України у жовтні 2017 року.

За підсумками розгляду питання надано доручення розробити Положення про стажування громадян з числа молоді в облдержадміністрації.