Прес-центр16 липня 2021, 12:07

На Луганщині модернізують системи теплопостачання – проєкт підтримали міжнародні партнери

Меморандум щодо реалізації «Проєкту енергетичної безпеки» укладено сьогодні, 16 липня, під час ZOOM-конференції.

Перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Олексій Смирнов, перш за все, подякував міжнародним партнерам за підтримку регіону в період реформування енергетичної галузі, зокрема, систем теплопостачання.

А саме, підписантам документу з іншої сторони – представникам компанії Tetra Tech ES, Inc. (Tetra Tech), яка є виконавцем «Проєкту енергетичної безпеки», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Угоди між Урядом України і Урядом США про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво та відповідної Угоди про виконання завдання у сфері розвитку.

«Одним із важливих напрямів сталого соціально-економічного розвитку Луганщини є питання модернізації наявних систем теплопостачання, впровадження нових технологій виробництва теплової енергії, у тому числі, з альтернативних видів палива, – наголосив Олексій Смирнов. – Важливо, щоб ця галузь мала зв'язок з іншими гілками промисловості області – вугледобуванням, агропромисловістю, електропостачанням, газовидобуванням».

Сторони домовилися про співробітництво щодо залучення та використання міжнародної технічної допомоги для сприяння та реалізації реформ у секторі централізованого теплопостачання в рамках «Проєкту енергетичної безпеки».

Як зауважив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай, завданням цього проєкту, зокрема, є надання технічної допомоги у розробці Регіональної програми модернізації систем теплопостачання Луганської області на 2021-2025 роки.

Олексій Смирнов додав, що наявність такого документу державного планування відкриє можливості органам місцевого самоврядування, підприємствам, які надають послуги з теплопостачання, планувати процес реконструкції систем централізованого теплопостачання. Реалізація завдань та заходів програми допоможе комплексно вирішити проблеми модернізації теплових джерел та мереж, призведе до розвитку регіонального виробничого і науково-технічного потенціалу теплогенеруючих підприємств.

«Сподіваюсь на успішне досягнення усіх якісних та кількісних критеріїв впровадження проєкту. Якісні критерії – це затвердження Регіональної програми модернізації систем теплопостачання, кількісні – розроблений пакет техніко-економічного обґрунтування проєкту, впроваджена система енергоменеджменту для теплопостачання та проведення навчальних заходів. Крім того, Луганщина готова для започаткування інших спільних ініціатив», – акцентував перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов.