Прес-центр12 жовтня 2017, 14:10

На Луганщині не виявлено випадків рейдерських захоплень землі

Сьогодні, 12 жовтня, у смт Новоайдар, за дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза його заступник Вадим Данієлян провів виїзне засідання оперативного штабу з протидії рейдерству та забезпечення прав і свобод власників і користувачів земель. Участь у заході взяли заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова та начальник Головного територіального управління юстиції у Луганській області Тетяна Філатова.

Під час вітального слова Вадим Данієлян окреслив головні завдання штабу: «Він допомагає швидко та ефективно реагувати на будь-які незаконні дії стосовно протиправного захоплення майна аграріїв. Штаб покликаний оперативно вирішувати конфліктні ситуації, аби особи, які зазіхають на чужу землю, понесли жорстку відповідальність».

За його словами, станом на сьогодні проведено вісім засідань, де були розглянуті звернення, що надійшли до оперативного штабу та прийняті відповідні рішення.

Вадим Данієлян зазначив, що проаналізувавши питання під час виїзних прийомів, можна зробити висновок, що на території Луганщини відсутні випадки рейдерського захоплення земельних ділянок або урожаю.

Проте, у зв’язку із проведенням бойових дій у Луганській області гостро стоїть питання щодо відсутності механізму фінансової компенсації збитків власникам земельних ділянок, які були вилучені для будівництва фортифікаційних споруд.

На території області під фортифікаційними спорудами за попередніми розрахунками зайняті ділянки орієнтовною площею 773,1 га, з них: 647,4 га – землі приватної власності та 125,7 га – землі державної власності.

У свою чергу Олена Сукманова запропонувала створити колективне звернення від аграріїв Луганської та Донецької областей з метою впровадження механізму викупу державою земельних ділянок з подальшим відшкодуванням їх власникам. Крім того, заступник Міністра юстиції України зазначила, що для повноцінного визначення земельних ділянок, зайнятих фортифікаційними спорудами, необхідно проведення проектно-вишукувальних робіт, виконання яких можливо на замовлення балансоутримувача споруди при погоджені з Міністерство оборони України.

Крім того, під час засідання жваво обговорювали долю лісосмуг у рамках запланованої земельної реформи. Це питання гостро стоїть для аграріїв усієї країни, адже у межах чинного законодавства ці види зелених насаджень залишаються поза межами компетенції профільних відомств.