Прес-центр15 квітня 2019, 15:04

На Луганщині СБУ викрила факти незаконного використання радіочастотного ресурсу

У 2018-2019 роках у Луганській області співробітники СБУ викрили та припинили одинадцять фактів незаконного використання радіочастотного ресурсу у районі проведення операції Об’єднаних сил.

Правоохоронці зазначають, що радіоаматори, які нелегально застосовують любительські радіостанції у населених пунктах поблизу лінії розмежування, здатні заподіяти шкоду безпеці держави.

Така діяльність порушує встановлені правила використання радіочастотного ресурсу та створює передумови для блокування або шкоди процесу обробки інформації, яка передається в мережах електрозв’язку, у тому числі, у радіомережах військових підрозділів та правоохоронних органів України в районі проведення ООС.

Це може призвести до негативних наслідків – порушення функціонування радіомережі, неможливості виконання функціональних завдань її абонентами, виникненню загроз життю військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, цивільного населення.

Радіоканал може використовуватись і в інтересах супротивника для збору розвідувальної інформації. У разі наявності потужного передавального та антенного обладнання існує можливість придушення частот радіомереж Об’єднаних сил або наповнення ефіру сторонньою інформацією, що унеможливить їх використання.

У Попаснянському, Новоайдарському районах, містах Щастя й Сєвєродонецьк оперативники спецслужби виявили факти використання радіостанцій та антенного обладнання при наявності прострочених ліцензій або взагалі без них, ведення радіопереговорів у районах, не передбачених ліцензійними умовами.

Для недопущення негативних наслідків з порушниками встановлених правил користування ресурсом проводиться роз’яснювальна робота. Мешканця Старобільська, який нелегально використовував радіоелектронний засіб та спричинив блокування інформації в мережі органів влади, правоохоронних органів та військових підрозділів, у минулому році притягнено до кримінальної відповідальності. Радіообладнання конфісковано у прибуток держави.

За інформацією 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях