Прес-центр5 жовтня 2017, 15:10

На Луганщині СБУ викрила шахрайські схеми отримання пенсій на померлих громадян

У Луганській області співробітники Служби безпеки України регулярно викривають та блокують протиправні схеми нарахування пенсій та інших соціальних виплат.

Однією з найпоширеніших шахрайських схем є незаконне отримання пенсій людей, зареєстрованих як переселенці, що померли на тимчасово непідконтрольній українській владі території.

Дані про таких громадян не передаються з окупованих районів до Головного Управління Пенсійного фонду у Луганській області.

З початку 2017 року СБУ встановила та підтвердила факти смерті майже 1200 пенсіонерів на території так званої «ЛНР», виплати яким продовжували отримувати родичі.

Оперативники спецслужби задокументували, що у більшості випадків «посередницькі послуги» з отримання пенсій надають представники криміналітету, які пов’язані з ватажками незаконних збройних формувань. Тільки на пенсії встановленим СБУ громадянам, які вже пішли з життя, держава щомісяця витрачала у середньому вісім мільйонів гривень.

СБУ передала дані про встановлені факти до Пенсійного фонду, який припинив виплати померлим.

Завдяки інформації СБУ до державного бюджету вдалося повернути вже нараховані кошти у розмірі майже півтора мільйона гривень. Робота за цим напрямом триває.

Управління СБУ у Луганській області нагадує, що за незаконне одержання пенсій та соціальних виплат, а також неправомірне використання банківських платіжних карток на правопорушників очікує кримінальна відповідальність.