Прес-центр8 липня 2020, 17:07

На Луганщині визначено надзвичайну ситуацію регіонального рівня

Пожежу, на території Сєвєродонецького та Новоайдарського лісомисливських господарств, яка вирувала 6 та 7 липня, попередньо класифіковано як надзвичайну ситуацію регіонального рівня природного характеру з загрозою поширення та набуття ознак надзвичайної ситуації державного рівня.

Про це повідомив голова облдержадміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації, голова регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Сергій Гайдай.

Очільник області надав низку доручень щодо оцінки втрат населення для подальшої виплати компенсацій з державного бюджету. Зокрема, мають бути складені дефектні акти про пожежу, довідки про збитки, завдані надзвичайною ситуацією, а також списки осіб, які мали прописку у постраждалих будинках.

Сергій Гайдай також доручив забезпечити підвезення дітей,  які завтра складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання з української мови, у Сєвєродонецьку та Новоайдару.

Як доповів начальник ГУ ДСНС у Луганській області Михайло Пшик, реальної загрози поновлення пожежі не вбачається. Лісова охорона постійно здійснює обхід територій та контролює ситуацію. Наразі, сили ДСНС, які прибули на допомогу луганським рятівникам, працюватимуть до повної ліквідації пожежної небезпеки.

Поліція також залишиться патрулювати постраждалі населені пункти допоки того вимагатиме ситуація, - про це заявив начальник ГУНП у Луганській області Сергій Колесник. Він також зазначив, що Нацполіцією зареєстровано 149 повідомлень про загоряння. Порушено три кримінальні справи, у тому числі за можливим фактом підпалу.

Нагадаємо, що 6 липня об 11:42 поблизу с. Осколонівка та с.Капітанове Новоайдарського району виникла лісова пожежа.

Через сильний вітер (до 25 м/с) та високу температуру повітря (+38°С) виникли нові вогнища, які поширилися з лісу на житловий сектор с. Смолянинове та садовий кооператив «Вовче озеро» у Новоайдарському районі.

Орієнтовна площа пожежі складає 5 тис. га.

Наразі на ліквідації наслідків стихії працює 125 одиниць техніки ДСНС, ВСУ та управління лісового та мисливського господарства.

Також до ліквідації пожежі залучені рятувальники з Донецької, Харківської, Полтавської, Дніпропетровської областей.

Пожежею знищено 24 та пошкоджено 35 житлових будинків.

Надано допомогу 43 постраждалим. Госпіталізовано до лікарень Сєвєродонецька – 7 та Новоайдару – 7 осіб. Люди забезпечені усім необхідним.

Нажаль п`ятеро людей загинули.