Прес-центр20 липня 2021, 10:07

На Луганщині впровадять проєкт пересувного відділення Укрпошти в сільській місцевості

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай 20 липня провів апаратну нараду у режимі відеоконференцзв’язку.

Одним з питань, які розглядались на заході, було «Проєкт впровадження «пересувного відділення зв’язку» в сільській місцевості». З інформацією присутніх ознайомила директор Луганської філії АТ «Укрпошта» Ілона Моісеєва.

За її словами, пересувне відділення поштового зв’язку (ПВПЗ) – це повноцінне поштове відділення, яке приїжджає у населені пункти з кількістю жителів до 1,2 тис. осіб для надання сільським жителям весь необхідний їм спектр поштових, логістичних, фінансових та інших послуг.

Бригада пересувного відділення у складі трьох осіб (листоноша, начальник та водій-супроводжувач) доставляють пенсію, ліки, періодику й посилки, приймають оплату за комунальні платежі, приймають та виплачують перекази тощо. Тобто пересувне поштове відділення надає весь спектр послуг, що і стаціонарне відділення.

У рамках проєкту передбачена автоматизація всіх процесів: у середині 2022 року листоноші отримають нові смартфони для покращення клієнтського сервісу та оптимізації процесів звітності, тому обслуговування клієнтів буде зручнішим.

Завдяки пересувним відділенням у селах розвивається малий бізнес — існує можливість відправляти товари поштою у будь-який куточок країни та за кордон. Перехід до формату пересувних відділень дозволяє співробітникам працювати на 0,7-1,0 ставки та заробляти у середньому на 70 % більше. Значно поліпшуються умови праці: якщо раніше листоношам потрібно було пішки чи на велосипеді долати великі маршрути з кореспонденцією, товарами та грошима, то тепер вони працюватимуть у комфортному автомобілі з водієм-супроводжувачем, що набагато безпечніше.

Пересувні відділення – це проєкт, який дозволить залишити пошту у селі, покращити сервіс для клієнтів, забезпечити гідну зарплату працівникам та оновити інфраструктуру.

Перші два місяці пересувні відділення працюватимуть у тестовому режимі, під час якого відпрацьовуватимуться графіки роботи, частота відвідування населених пунктів та всі інші аспекти, пов’язані з запровадженням проєкту.

Наразі пересувні відділення починають працювати разом зі стаціонарними. У третьому-четвертому кварталі перейдуть на повне обслуговування.

У населених пунктах, де проживають більше 500 людей, пересувні відділення працюватимуть 2-3 рази на тиждень, де менше 500 людей – 1 раз на тиждень.

«Люди отримають 100 % всіх необхідних їм послуг у сучасному форматі. Це чудова інновація, особливо для мешканців «сірої зони», – зазначив Сергій Гайдай.

Органам місцевої влади доручено допрацювати питання геолокації: оновити поштові скриньки, вказівники, таблички з назвами вулиць та номери будівель.