Прес-центр19 жовтня 2017, 14:10

На Луганщині вживаються заходи по протидії випадків АЧС та сказу

Сьогодні, 19 жовтня, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко провів у засіданні обласної Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з питання протидії захворюванню на африканську чуму свиней та на сказ.

На початку засідання начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко поінформувала присутніх про епізоотичний стан у регіоні.

За її словами, в країні склалась непроста ситуація щодо розповсюдження африканської чуми свиней. В Україні з 2012 року зафіксовано 270 випадків захворюваності. У 2016 році в 16 областях виявлено 91 випадок АЧС, у тому числі п’ять – у Луганській.

З початку 2017 року в Україні вже зареєстровано 122 спалахів захворюваності на африканську чуму свиней, серед яких п’ять – на Луганщині.

З квітня по жовтень поточного року на території області не було зафіксовано випадків захворювання, але 10 та 17 жовтня у Сватівському районі зареєстровано два випадки АЧС.

Епізоотична ситуація по сказу в Луганській області, так і в цілому по Україні, протягом останніх років залишається складною.

Так, протягом 2016 року у регіоні зареєстровано 39 спалахів сказу, у яких захворіло 74 тварини.

Цього року в області було зафіксовано 28 спалахів – 53 тварини захворіли на сказ.

За даними мисливських угідь області чисельність хижаків за останні три роки збільшилась майже в чотири рази. У 2015 чисельність популяції лисиці складала 1024 голови, станом на 1 жовтня поточного року 4306 голів.

По закінченні засідання Юрій Клименко дав низку доручень, зокрема, районам та містам області вжити заходів з профілактики і недопущення розповсюдження АЧС та сказу, підтримати належний санітарний стан облаштованих місць збору побутових відходів, не допустити виникнення несанкціонованих смітників та недопущення проникнення на їх територію безпритульних і диких тварин.

Крім того, доручено проводити широку інформаційну кампанію щодо вакцинації тварин для протидії нерозповсюдження сказу та його профілактики. Також забезпечити нерозповсюдження захворіння на АЧС у Сватівському районі та виплату грошової компенсації власникам вилучених тварин.

Правоохоронним органам дано доручення вжиті невідкладні заходи з ліквідації несанкціонованої торгівлі харчовими продуктами на території міст та населених пунктів Луганщини.