Прес-центр23 липня 2020, 17:07

Підприємниця з Луганщини створює іграшки у вигляді тварин, які купують у США та країнах Європи

Катерина Макогон – підприємниця з Лисичанська. Десять років створює м’які іграшки, які сьогодні успішно продає через онлайн платформи за кордоном.

З травня за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» Катерина бере участь у програмі менторської підпримки малого бізнесу. Зараз розробляє навчальні курси для тих, хто хоче навчитися шити такі іграшки.

Створювати «наче живих» вовка, лисицю і тигра Катерина почала десять років тому. Психолог за фахом, вона вчилася у місцевій школі мистецтв, має художню освіту. Пробувала себе у різних техніках – малювала вітражі, декорувала предмети. Та поступово прийшла до того, що їй цікаво повторити по фотографії зображення домашньої тварини.

«Робила вітражі, однак місцевих замовлень не було. Я вирішила створювати м'які іграшки. Першу – чоловікові на день народження. Моделлю для цього став наш собака. Показала у соціальних мережах, та з цього й почалися замовлення на іграшки у вигляді інших тварин», – згадує Катерина.

Зараз майстриня створює реалістичні скульптури тварин – вони такого розміру, як в природі, збережені усі пропорції.

Катерина витрачає інколи цілий місяць на створення подібної іграшки. Завжди робить індивідуальну викрійку, розробляє каркас, закуповує у Німеччині штучне хутро з аерографією для майбутньої скульптури – так її робота виглядає максимально реалістично. Деякі замовлення робить з фотографій тварин, інколи сама шукає образ, щоб показати клієнтам свої можливості.

«Моя робота копітка, на створення однієї скульптури витрачаю від тижня до місяця. Тому вони коштують недешево. Основні замовники – європейці і американці. Такими скульптурами вони прикрашають свої будинки, є колекціонери», – розповідає дизайнер.

Такий вироб, що зображує тварину, коштує до 1 тисячі євро. Щоб продати його, підприємниця використовує різні техніки онлайн продажів.

«Я веду свій блог, працюю з дистриб’юторами, блогерами, розміщую свої роботи на Etsy. Зараз планую вийти з ними на українські маркетплейси, хочу, щоб про мої іграшки знали і в Україні, щоб вони прикрашали великі торговельно-розважальні центри в нашій країні», – говорить Катерина.

Зараз разом з менторкою Проєкту USAID Оленою Набоковою підприємниця розробляє відеокурс для тих, хто хоче займатися створення ексклюзивних іграшок.

Катерина наголосила: «Я люблю справу, якою займаюся. Підприємництво для мене – це про свободу, адже лише я вирішую, що і коли робити. І це надихає. Зараз хочу розширити свій бізнес. Сподіваюся, програма менторської підтримки від Проєкту USAID допоможе у цьому».

Нагадаємо, грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей». Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу.