Прес-центр12 серпня 2021, 16:08

Регіональна комісія з ТЕБ та НС заборонила палити стерню та запровадила цілодобове чергування протипожежних формувань

Одразу п’ять питань, пов’язаних із посиленням пожежної безпеки в період збирання та зберігання нового врожаю, а також поліпшення протипожежної та техногенної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей розглянуто на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій під головуванням очільника області Сергія Гайдая.

Як повідомив начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Луганській області Віктор Агафонов, наразі жодної пожежі на полях та зерносховищах не сталося (у минулому році – дев’ять). Проте, зафіксовано 15 загорянь стерні, зокрема вчора, 12 серпня, яке спричинило паніку у соціальних мережах.

Він також наголосив, що в області обліковується 108 об’єктів, які підлягають обладнанню автоматизованими системами раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення. Однак, на сьогодні тільки сім об’єктів підвищеної небезпеки обладнані такою системою. Це п’ять підприємств хімічної промисловості та два паливновнозаправні пункти.

За словами Віктора Агафонова, станом на 01 серпня п.р. відкрито 233 судових провадження щодо порушників протипожежної безпеки, з яких по 118 винесені рішення щодо заборони експлуатації будівель та споруд. По 93 справах порушення вже усунені.

Крім того, ДСНС проведено 125 перевірок закладів освіти, за результатами яких запропоновано до виконання 959 заходів пожежної та техногенної безпеки. За виявлені порушення 67 посадових осіб притягнуті до відповідальності.

Комісія також розглянула звернення ВП «Луганська ТЕС» ТОВ «ДТЕК Східенерго» та затвердила перелік споживачів (крім населення), на яких поширюється обмеження постачання питної води та електропостачання до рівня екологічної броні на 2021 рік. Загальний показник водокористування на питні, санітарно-гігієнічні потреби для таких споживачів становить 92,6 тис м3/рік (253,7 м3/добу).

За результатами доповідей та з урахуванням обговорення, комісія надала низку доручень керівникам територій та сільгосппідприємств щодо посилення протипожежної безпеки.

Зокрема, категорично заборонено випалювання стерні та сухої рослинності на ділянках сільськогосподарського призначення, а також доручено організувати цілодобове чергування протипожежних формувань, у тому числі громадських, на пожежній та пристосованій для цілей пожежогасіння техніці.

Організувати охорону хлібних масивів та місць зберігання грубих кормів.

Головному управлінню ДСНС України у Луганській області – посилити контроль за станом впровадження автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення на об’єктах підвищеної небезпеки, що розташовані на території Луганської області.