Прес-центр4 серпня 2021, 14:08

Сергій Гайдай доручив активізувати роботу з виявлення та ліквідації стихійних сміттєзвалищ

Під час апаратної наради також розглянуто ситуацію зі стихійними сміттєзвалищами на території області та роботу щодо їх ліквідації. Доповів про це директор Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Олейніков.

Ліквідація стихійних сміттєзвалищ є важливою складовою підтримання екологічної безпеки та санітарного благополуччя населення області.

Однак, для їх оперативної ліквідації необхідно своєчасне виявлення. Адже чим більше часу існує таке звалище, тим більше твердих побутових відходів (ТПВ) на ньому накопичується та тим більшу площу воно забруднює. Також вирішення цієї проблеми потребує залучення більшої кількості матеріальних та людських ресурсів.

Крім того, стихійні сміттєзвалища, утворені у лісових масивах, є додатковими факторами, що можуть призвести до займання або підсилити пожежу у лісі.

Нагадаємо, в Україні з 2016 року функціонує електронний сервіс Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів під назвою «Інтерактивна мапа сміттєзвалищ». За допомогою цього сервісу кожен небайдужий громадянин може повідомити про виявлене сміттєзвалище, вказавши його розташування (координати) та додавши, за бажанням, короткий опис проблеми і відповідні фотоматеріали.

За період функціонування електронного сервісу до Департаменту надійшло 300 звернень громадян. Якщо в 2016 році було розглянуте всього одне звернення, то у 2020 – вже 48. За поточний період 2021 року вже надійшло 170 звернень. Переважна кількість надходить з Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного та Щастя. В той же час, є території (колишнього Сватівського, Біловодського, Новоайдарського, Троїцького районів), з яких за ввесь час існування не надійшло жодного звернення.

«Такі дані свідчать про необхідність популяризації «Інтерактивної мапи сміттєзвалищ» серед мешканців області та роз’яснення мети створення даного сервісу. Крім того, для попередження пожеж треба своєчасно проводити профілактичні роботи», – зазначив Сергій Гайдай та доручив керівникам територій взяти на особистий контроль зазначені питання.