Прес-центр13 липня 2020, 11:07

Сергій Гайдай: пожежу у Луганській області попередньо перекваліфікували у надзвичайну ситуацію державного рівня

Пожежу у Луганській області, яка знищила близько п'яти  тисяч гектарів лісу та забрали життя п’яти людей, попередньо перекваліфікували у надзвичайну ситуацію державного рівня природного характеру.

Таке рішення сьогодні, 13 липня, прийняла регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Остаточні висновки має зробити Експертна комісія ДСНС України.

Очільник області Сергій Гайдай, який головував на засідання комісії, заслухав доповіді керівників усіх структур, задіяних у ліквідації лісової пожежі на території Сєвєродонецького та Новоайдарського лісомисливських господарств Луганської області, щодо поточної ситуації.

Як повідомив начальник ГУ ДСНС України у Луганській області Михайло Пшик, орієнтовна пожежа пройшла 5 тис. га, це 10 % загальної площі лісового масиву. До ліквідації пожежі були залучені рятувальні підрозділи з Донецької, Харківської, Полтавської, Дніпропетровської областей. Наразі рятувальники з Харківщини та Дніпропетровщини відбули до місць дислокації, але в резерві залишаються 15 одиниць спецтехніки.

Він наголосив, що вже два дні космічна зйомка не показує «гарячих точок» на території пожежі, але ще 40 одиниць спецтехніки продовжують працювати на ліквідації наслідків стихійного лиха. Зокрема, продовжується боротьба із тлінням сміттєзвалища поблизу м. Сєвєродонецька. Там працює грунтомет, який створює захисну полосу шириною 12 м. навколо сміттєзвалища.

Голова Новоайдарської райдержадміністрації Тетяна Новікова повідомила, що обліковані 76 будинків, які постраждали внаслідок пожежі, жоден з них не застрахований. Пожежею пошкоджено житлові будинки та господарчі споруди у 41 домогосподарстві, знищено вщент – 35 будинків у с. Смолянинове. Пошкоджено 15 та повністю зруйновано 49 будинків садівничого товариства № 5 «Озеро вовче» Новоайдарського району.

Місцева влада допомагає людям відновлювати втрачені документи. Вже видано декілька свідоцтв про народження.

Тетяна Новікова подякувала усім, хто надав допомогу людям, які опинились проста неба, та наголосила, що зараз вони забезпечені усім необхідним. Гуманітарна допомога у вигляді побутової техніки та посуду тощо, знадобиться після забезпечення людей новим житлом. Наразі є потреба лише у будматеріалах.

Загалом до гасіння пожежі було залучено 294 одиниці техніки та 1425 людей особового складу, а саме:

від ДСНС залучено пожежно-рятувальної техніки 147 од. техніки та 667 людей особового складу;

від лісомисливського господарства 40 од. техніки та 101 співробітник;

від Збройних сил України 58 од. техніки та 150 людей особового складу;

від Національної поліції 47 од. техніки та 503 співробітника.

Проведено скиди води по 8 тон на осередки пожежі з двох літаків АН-32П.

Внаслідок надзвичайної ситуації постраждало 223 особи, з яких:

зазнали матеріальної шкоди 109 осіб;

звернулись до швидкої медичної допомоги, лікарень м. Сєвєродонецька та смт Новоайдар із травмами, пов’язаними із дією уражених чинників надзвичайної ситуації, 114 осіб (з них 17 дітей).

Орієнтовний розмір збитків, завданих надзвичайною ситуацією, тільки від втрати лісових насаджень, складає понад 450 млн грн.

Ліквідація пожежі триває. Остаточний розмір збитків встановлюється.