Прес-центр27 липня 2021, 09:07

Сергій Гайдай: рік тому ми призупинили загострення, в область почали інвестувати, однак ворог намагається зірвати усі домовленості

«Складно щось казати про річницю перемир’я, коли лише за минулу добу ми маємо чотирьох поранених. Втім, відзначу, що за багато років домовленість про припинення вогню стала першим вагомим досягненням в Мінському процесі, в успіх якого вже, відверто кажучи, українці не вірили. Але Президент України спочатку «розморозив» діалог у Нормандському форматі, що дозволило ефективніше запрацювати ТКГ. За підсумком тоді ми призупинили загострення ситуації на Луганщині, – каже очільник області Сергій Гайдай. – На кожній зустрічі з лідерами країн Європи Володимир Зеленський підіймає питання миру. І нас не тільки чують, і, як це було раніше, коли лише проявляли стурбованість, а й реально допомагають».

У той час, коли в область почали інвестувати величезні кошти, додає голова обласної державної адміністрації, ворог підступно намагається зірвати минулорічні домовленості відносно повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування, досягнуті на засіданні Тристоронньої контактної групи.

Він зауважив, що у тому числі й минулорічний прорив у Мінському процесі дозволив змінити акценти міжнародних партнерів – якщо у попередні роки мова йшла виключно про гуманітарну допомогу області, то тепер вони пропонують співробітництво.

«Наші донори розуміють, що вкладати в Луганщину стало безпечніше. Раніше ризики були колосальні, зараз країни-інвестори йдуть, не боячись втратити гроші», – наголосив Сергій Гайдай та нагадав про нещодавню ратифікацію Президентом України угоди з Францією відносно підтримки фінансування проєкту з покращення постачання питної води в Луганській області – це 70 млн євро інвестицій.

За його словами, «зеленим» світлом для таких проєктів стали підсумки зустрічі лідерів чотирьох країн у Парижі наприкінці 2019 року, а минулорічне липневе рішення – каталізатором безпеки для міжнародних партнерів.

«Завдяки режиму дотримання повного та всеосяжного припинення вогню нам вдалося поновити гуманітарне розмінування територій, наблизитися до відкриття двох додаткових КПВВ, зокрема, надсучасного в Щасті, та модернізації єдиного в двох областях постійно діючого – в Станиці Луганській, – зазначив голова облдержадміністрації. – Йдучи з тимчасово окупованої території, люди бачать відчутні позитивні зміни одразу на пункті пропуску, а потім – в містах і селах, в лікарнях та державних установах. Згодом повертаються додому, порівнюють, напевно, засмучуються, і розповідають рідним, як можна жити інакше – у безпеці, із упевненістю в верховенстві права, із сучасною інфраструктурою».

Він також згадав, як відвідував одну зі шкіл поблизу лінії розмежування одразу після призначення на посаду: «Зазвичай в навчальних закладах просять про допомогу в закупівлі дорогого обладнання, чи капремонт. А тоді жіночка запитала, чи можна їм придбати електрочайник, бо днями в їхній влучила куля. За останні два роки ситуацію вдалося змінити – вчителі змогли спокійно працювати, батьки не бояться відпустити дітей до школи, жителі прифронтових територій перестали щодня потерпати від обстрілів. Але наші солдати, які боронять рідну землю поблизу лінії розмежування, не можуть почуватися безпечно. Поодинокі ворожі провокації поступово стають регулярними і вимушують їх відповісти, щоб захистити життя побратимів і жителів сусідніх сіл».