Прес-центр2 липня 2020, 11:07

Сергій Гайдай: в області карантинні обмеження не посилюватимуть, втім ретельніше перевірятимуть ринки та заклади харчування

Це одне з рішень регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, засідання якої відбулося сьогодні, 2 липня.

«На превеликий жаль, люди стали неуважно дотримуватися карантинних рекомендацій. Майже всі носії хвороби, виявлені в області, приїхали з рф чи з тимчасово окупованих територій, інші – контактні особи. Тобто, вірус продовжує поширення. Тож, ринки та заклади харчування перевірятимуть ретельніше. Звертати увагу при перевірках необхідно не тільки на порушників, а й на відповідальних – керівників закладів харчування, ринків, водіїв маршруток та інших», – наголосив очільник Луганщини Сергій Гайдай.

Також зазначено, що постановою Кабінету Міністрів України від 25 червня 2020 року № 522 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392» передбачено, що обсервація, самоізоляція особи у зв’язку з перетином державного кордону або пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них припиняється у разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено після перетину державного кордону або зазначених пунктів.

Однак приватні дослідження робляться лише на платній основі.

В іншому випадку необхідно встановити мобільний додаток «Дій вдома».

Як повідомив заступник директора ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Жданов, на сьогодні в області 83 лабораторно підтверджені випадки захворювання на COVID-19.

Ще один випадок зафіксовано в Києві, куди людина виїхала на лікування. Але зараз вона перебуває на стаціонарі в Сєвєродонецьку. Втім, відповідно до встановлених вимог, де підтверджено діагноз, там його і реєструють: «Статистично ми його не рахуємо, але він є».

На стаціонарному лікуванні перебувають 7 осіб, на амбулаторному – 18. Вилікувалися 59 осіб. Серед основних показників щодо запровадження або послаблення карантинних заходів: інцидентність за сім днів – 1,2; заповненість ліжок – 3,64 %; середня кількість тестувань – 28,67; коефіцієнт виявлення випадків інфікування – 1,2 %.

Тобто, є всі підстави не посилювати протиепідемічні заходи.

За інформацією заступника директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрія Стогнієва, хворих на COVID-19 у важкій формі в регіоні немає.

За даними Міністерства охорони здоров’я, станом на 2 липня (на 9:00) в Україні 45 887 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 1185 летальних, 20 053 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 889 нових випадків. Загалом проведено 677 254 тестування методом ПЛР.