Прес-центр7 травня 2019, 12:05

Спалювання сухої трави на Луганщині завдало шкоди на 19 млн грн

Стан готовності підприємств, установ, організацій області, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади до роботи в пожежонебезпечний період 2019 року було розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Філя.

Як зазначив начальник Головного управління ДСНС у Луганській області Михайло Пшик, з початку 2019 року на території області сталося 611 пожеж, що на 9 % більше, ніж за аналогічний період 2018 року, із них у лісових масивах – 10 пожеж, у наслідок чого знищено 2,54 га лісів.

«Якщо у лісових масивах ситуація складна, однак контрольована, то через спалювання сухої рослинності на присадибних ділянках, поблизу населених пунктів, сміттєзвалищах виникло 144 пожежі на площі понад 260 га. У наслідок чого завдано збитків на загальну суму більше 19 млн грн», – зауважив Михайло Пшик.

Серед основних причин виникнення пожеж – необережне поводження населення з вогнем. «Це свідчить про те, що органами місцевої влади та лісокористувачами на недостатньому рівні організовано проведення роз'яснювальної та профілактичної роботи серед населення, дачників, фермерів і відпочиваючих, через що відбувається масове випалювання сухої рослинності», – додав начальник ГУ ДСНС у Луганській області.

За словами Михайла Пшика, у період з 15 по 18 квітня 2019 року проведено перевірки готовності до пожежонебезпечного періоду лісомисливських господарств області. У результаті було виявлено низку недоліків, зокрема, відсутність роз’яснювальної роботи серед населення щодо дотримання правил пожежної безпеки, недостатній запас пально-мастильних матеріалів для техніки, що буде залучатися до ліквідації можливих пожеж у лісових масивах, не здійснюється робота щодо обладнання природних водойм спеціальними пірсами для безпечного під’їзду пожежної техніки для забору води тощо.

Зважаючи на викладене, Сергій Філь дав низку відповідних доручень, спрямованих на запобігання виникнення надзвичайних ситуацій та мінімізації їх наслідків.

Відтак, головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад, зокрема, доручено запровадити комплекс заходів з протидії пожежам у природних екосистемах; забезпечити своєчасне виявлення та гасіння пожеж на початковому етапі їх виникнення, захист населених пунктів, що межують з лісовими масивами; поновити матеріальні резерви усіх рівнів для здійснення заходів з протидії пожежам; посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення та власників земельних ділянок, що межують з лісовими масивами щодо заборони випалювання сухостою, дотримання правил пожежної безпеки при відвідуванні лісів, переміщенні по території сільськогосподарських угідь.