Прес-центр24 жовтня 2017, 15:10

У Сєвєродонецьку польські експерти представили нові ідеї розвитку громад

Сьогодні у Луганському відокремленому підрозділі Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся семінар «Нові ідеї розвитку. Креативні польські органи місцевого самоврядування для українських громад –  самоврядна сфера в публічній дипломатії». 

Під час семінару  розглянуті питання щодо досвіду децентралізації  влади  в Польщі  та  її  наслідки  для  розвитку  гмін  та  регіонів.

Директор Центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Агібалов зазначив, що на підконтрольній українській влади території в області сформовані та працюють сім територіальних громад. Процес створення громад триває. 29 жовтня відбудуться вибори громад у Біловодському, Кремінському, Сватівському та Троїцькому районів і на Луганщині ще з’являться чотири ОТГ: Біловодська, Красноречінська, Нижньодуванська та Привольська.

У свою чергу, юрист, консультант з питань стратегій, програм і аудиту сталого розвитку для міст, гмін і повітів, управління в органах місцевого самоврядування і стратегічного планування (Мазовєцке воєводство) Ярослав Біттель розповів про те, як змінилася Польща за останні десятиріччя у контексті розвитку місцевого самоврядування.

Крім цього учасники ознайомилися з поняттям ревіталізації — процесом виведення здеградованих територій з кризи і повернення до життя для задоволення потреб місцевої громади.

Яскравим прикладом ревіталізації стала Муніціпальна публічна бібліотека імені Станіслава Гроховяка в м. Лешно, про яку розповів її представник Даміан Малецькі.

Даний захід проходить завдяки співфінансування Міністерства закордонних справ Республіки Польща у рамках конкурсу «Публічна дипломатія 2017».