Прес-центр10 жовтня 2017, 12:10

Україномовний сигнал приймають на тимчасово окупованій території Луганщини

Сьогодні, 10 жовтня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів апаратну нараду з керівниками структурних підрозділів ОДА, її апарату, територіальних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, підприємств.

Під час засідання директор філії ПАТ  «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Луганська регіональна дирекція» Андрій Шаповалов доповів про доставку телевізійного сигналу до лінії розмежування та на тимчасово окуповану територію, що межує з РФ.

Він зауважив, що телевізійний та радіомовний сигнали доставляються до передавачів на вежах Луганської філії Концерну РРТ у Лисичанську, у цьому задіяні два «стволи» – аналоговий та цифровий. Окрім того, використовуються дві оптоволоконні лінії для передачі цифрового сигналу Інтернет-провайдерами. З Лисичанська сигнал роздається на 10 аналогових телевізійних передавачів, 5 цифрових передавачів Т-2, а також на 11 радіопередавачів.

Продовжується робота над розширенням інформаційного простору. Зокрема, у 2017 році збільшено охват населення радіомовленням у діапазоні FM обласним радіо «Пульс». Слід зауважити, що на початок року мережа радіо «Пульс» складалася з чотирьох передавачів у Старобільську, Лисичанську, Широкому та Станиці Луганській, а з лютого по квітень радіо «Пульс» почало мовлення ще у шести населених пунктах – Біловодську, Білолуцьку, Марківці, Зоринівці, Троїцькому та у Сватовому.

У серпні «Пульс» транслюється з нової вежі у Новоайдарському районі. Таким чином, мережа цього радіо складається з 11 радіопередавачів та повністю покриває підконтрольну українській владі територію області та частково тимчасово окуповану.

Андрій Шаповалов підкреслив, що наразі триває робота з розширення охвату населення телевізійним мовленням каналу «ЛОТ». Зараз на розгляді у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення знаходиться заява щодо збільшення потужності телевізійних передавачів у Сватовому, Біловодську, Троїцькому, Зоринівці.

Завдяки відкриттю вежі стало можливим мовлення одразу декількох телеканалів, в тому числі телеканалу «ЛОТ», у цифровому форматі Т2. Також це дозволило доставляти теле- та радіосигнали на тимчасово окуповану територію.

Теле- та радіомовлення ведеться у мережі Інтернет, багатьох мережах IP-телебачення, у кабельних мережах.

Наразі триває об’єднання Луганської та Донецької філій ПАТ «НСТУ». Найближчим часом з’явиться супутникове мовлення. Це значно розширить можливості отримання населенням тимчасово окупованої території інформації про стан справ в області.

До Національної ради з питань радіомовлення та телебачення надіслано заяву про надання дозволу на здійснення тимчасового мовлення на вільній частоті, яка не задіяна телерадіоорганізаціями, що діють на тимчасово окупованій території. До речі, як зауважив доповідач, під час прямих ефірів майже щоденно телефонують глядачі з непідконтрольної території. Регулярно дзвонять жителі Голубівки, Лутугинського району, Кадіївки та Луганська.

Невдовзі теле- та радіосигнали будуть транслюватися через супутник, що дозволить розширити межі покриття та доставити сигнал до усіх тимчасово окупованих районів області.

За підсумками очільник Луганщини Юрій Гарбуз доручив вивчити потребу встановлення індивідуальних комплектів супутникових приймачів у домогосподарствах, розташованих на лінії розмежування, а також винести на розгляд Регіональної комісії з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР, питання включення до переліку проекту зі створення умов для покращення розвитку телекомунікаційних інфраструктур та телерадіомовлення у зоні АТО, зокрема, побудови сучасної студії для можливості зйомки програм з глядачами.