Прес-центр15 червня 2021, 08:06

В Україні розробляються «ковідні сертифікати» з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ

Зараз в Україні розробляються «ковідні сертифікати» з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ на основі Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ. Передбачається, що там буде необхідна для міжнародного визнання інформація щодо щеплень, негативних результатів ПЛР-тестів та одужання після COVID-19.

Слід зазначити, що навіть в ЄС все ще триває дискусія з приводу даних, які міститимуться в сертифікаті. Тому Уряд прораховує можливі варіанти, щоб інтеграція українського документа з європейським могла відбутися максимально швидко.

Планується, що такий сертифікат як в електронній, так і в паперовій формі обов’язково буде містити QR-код, що буде використовуватися для перевірки його справжності.

Поки що інформація про вакцинацію вноситься до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікареві. У разі необхідності ви можете отримати свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров'я.   

Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини або в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров’я, зокрема в сімейного лікаря, для пред’явлення за потреби при перетині державного кордону.

Не слід плутати міжнародні свідоцтва про вакцинацію з «імунними паспортами» чи «ковідними сертифікатами», які зараз розробляють в Україні та за кордоном, оскільки це різні поняття.

«Звертаюся до мешканців області: активніше записуйтесь на вакцинацію. Бо єдиний надійний шлях не інфікуватися на COVID-19, або перехворіти в легкій формі, – отримати повний курс щеплення. А ще це обов’язково треба зробити тим, хто планує подорожі», – зауважив Сергій Гайдай.