Прес-центр11 квітня 2019, 09:04

В Україні створять ще 45 навчально-практичних центрів у закладах професійної освіти, у тому числі на Луганщині

На 2019 рік держава виділила 50 млн гривень на модернізацію закладів профосвіти. За ці кошти на базі 45 з них створять навчально-практичні центри (НПЦ), де учні працюватимуть із сучасною технікою та матеріалами. Відповідну субвенцію на місця розподілено на засіданні Уряду.

Один з них у Державному навчальному закладі «Сєвєродонецьке вище професійне училище» за професіями: «Слюсар-ремонтник. Слюсар-інструментальник. Слюсар з механоскладальних робіт. Слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування».

Загалом цьогоріч НПЦ створюватимуть за шістьма професіями:

- тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва - два НПЦ з орієнтовною вартістю обладнання 10,5 млн гривень;
- токар. Верстатник широкого профілю. Фрезерувальник. Шліфувальник. Свердлувальник - два НПЦ з орієнтовною вартістю обладнання 2,5 млн гривень;
- електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж. Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Електромонтажник силових мереж та електроустаткування - 10 НПЦ з орієнтовною вартістю обладнання 630 тис. гривень;
- монтажник систем утеплення будівель - чотири НПЦ з орієнтовною вартістю обладнання 809 тис. гривень;
- верстатник деревообробних верстатів - п’ять НПЦ з орієнтовною вартістю обладнання 1,7 млн гривень;
- слюсар-ремонтник. Слюсар-інструментальник. Слюсар з механоскладальних робіт. Слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування - 22 НПЦ з орієнтовною вартістю обладнання 266 тис. гривень.

До цього переліку увійшли професії, за якими торік вже почали відкривати центри. Наприклад, наразі діє дев’ять НПЦ для фахівців з механічної обробки металу, 15 - за напрямом електротехнічних технологій та один - за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва». Також створюватимуть центри за іншими затребуваними на ринку праці професіями, - це верстатник деревообробних верстатів і слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин.

Слід зазначити, що за 2016-2018 роки держава спрямувала на це 200 млн гривень, за які було відкрито 100 центрів за найбільш затребуваними на ринку праці професіями.

За інформацією Міністерства освіти і науки України