Прес-центр15 липня 2021, 15:07

Верховна Рада підтримала Закон України, направлений на забезпечення стабільності на ринку природного газу

У другому читанні ухвалено Закон України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу».

За відповідне рішення проголосували 303 народні депутати.

Зазначений закон має на меті створити законодавчі підстави для подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу, регламентувати механізми урегулювання боргів на ринку природного газу з урахуванням чинників їх виникнення та з використанням виключно ринкових механізмів урегулювання.

Крім того, будуть забезпечені умови, необхідні для остаточного відкриття ринку природного газу та припинення державного втручання в його функціонування, підвищення інвестиційну привабливість галузі.

Також будуть створені відповідні фінансові умови для виконання оператором газотранспортної системи зобов'язань щодо утримання в належному стані та розвитку газотранспортної системи в цілях задоволення очікуваного попиту суб'єктів ринку природного газу на послуги його транспортування.

Ця законодавча ініціатива необхідна для врегулювання ситуації, що склалася внаслідок підняття тарифів. Зокрема, закон допоможе реструктуризувати борги теплопостачальних та теплогенеруючих організацій.

За матеріалами сайту Верховної Ради України