Прес-центр19 липня 2024, 15:07

38 років присвятила допомозі луганчанам: Ольгу Кудаєву відзначено Знаком «За сприяння Відродженню Луганщини»

Ольга Кудаєва - голова Луганської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. З 2014 року вона підтримує луганчан, які опинилися у скрутном становищі через війну, а до цього вже багато років займалася благодійністю. На початку 2022 року завдяки роботі Ольги Тихонівни та її команди, було організовано видачу гуманітарної допомоги у Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську. 
«Ви та людина, яка однозначно заслуговує на відзнаки та глибоку повагу. Я постійно від сотень луганчан чую лише позитивні відгуки про вашу роботу. Дякую, за ваше велике серце. Ви стали справнім янголом-охоронцем для десятків дітей, позбавлених батьківського піклування; вірним другом землякам; мудрим наставником та прикладом людяності для колег та багатьох інших. Важко оцінити ваш особистий вклад в об’єднання та згуртування мешканців регіону», - сказав голова Луганської обласної державної адміністрації - начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор та вручив Ользі Тихонівні нагороду. 
Ольга Кудаєва розповіла про свою роботу з початку повномасштабного вторгнення та плани на майбутнє.
Видавали гуманітарку з підвалу
Сєвєродонецьк зазнавав серйозних обстрілів від початку повномасштабного вторгнення, тому тисячі людей водночас опинилися в епіцентрі бойових дій. Місто палало вогнем від «прильотів», мешканці ховалися у підвалах.
Луганська обласна організація Товариства Червоного Хреста України стала до роботи в місті з перших днів. Люди отримували продукти та гігієнічні набори від волонтерів, які працювали під обстрілами та організували свій штаб в укритті. 
У Сєвєродонецьку, з перебоями світла та тепла, завдяки координації благодійників та співпраці з представниками бізнесу вдалося випікати до 300 хлібин щодня. У Кремінній волонтери обласного Червоного Хреста залишалися разом з людьми, прямо біля їх будинків розводили багаття та готували їжу. Разом із земляками вони перебували і в укриттях – видавали теплий одяг та ковдри, заспокоювали дітей, надавали першу медичну допомогу у разі поранень. 
На початок 2022 року обласний осередок опікувався понад 20 тисячами самотніх людей похилого віку за програмою «Догляд вдома», не покинули стареньких і в розпал бойових дій – приходили до них підтримати та заспокоїти. 
Поруч з луганчанами по всій країні
Сьогодні обласна організація Товариства Червоного Хреста України залишається поруч зі своїми земляками. В першу чергу вони не забувають про мешканців деокупованих територій Луганщини. Щотижня правоохоронці доставляють до Макіївки, Новолюбівки та Невського гуманітарні вантажі від організації, піклуючись про кожного, хто залишається в зоні бойових дій. 
Щодня волонтери надають гуманітарну допомогу луганчанам по всій країні. Продовжують доглядати за понад 100 людей похилого віку, які перемістилися на території, підконтрольні уряду України. Допомагають із забезпеченням генераторами громади області.
А також впроваджують програму «Розшук», за якою отримали вже 687 заяв від луганчан, які розшукують своїх рідних та близьких. 45 осіб вдалося повернути з полону, встановили дані про смерть 33 людей. 
Плани на майбутнє
Попри те, що в обласній організації Товариства Червоного Хреста України сьогодні залишається лише троє працівників, вони мають амбітні плани на майбутнє. 
Зокрема, хочуть залучати до членства в організації волонтерів, розширити послуги з підтримки самотніх людей похилого віку в різних областях України та надавати юридичну підтримку внутрішньо переміщеним особам.