Прес-центр19 липня 2024, 16:07

Для подолання енергетичних викликів. Відбувся перший координаційний брифінг з регіонами про ситуацію в енергетиці

На виконання рішення Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України відбувся перший регулярний брифінг з питань забезпечення потреб енергетичного сектору України. 

До нього долучилися представники Офісу Президента, міністерств, ОВА та регіональних громад, а також міжнародних партнерів і посольств.

Брифінги відбуватимуться кожних два тижні та будуть присвячені оперативному реагуванню на запити громад і координації з міжнародними партнерами.

Заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба зазначив, що брифінги покликані сприяти збору потреб громад та подальшому інформуванню про ситуацію в них. 

«Координаційні брифінги будуть відбуватися регулярно. Важливо, що в них беруть участь міністерства, очільники громад, начальники ОВА, міжнародні партнери та представники посольств. Наша мета – постійне інформування про поточний стан енергосистеми України, про те, як відбувається відновлення обʼєктів, їх захист та підготовка до опалювального сезону. Своєю чергою партнери мають розуміти, як використовується їхня допомога і які потреби має наша країна. Завдання влади сьогодні – зробити все, щоб у людей було стабільне світло та вода», – сказав Олексій Кулеба.

Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що наразі в енергосистемі спостерігається значний дефіцит. Застосовуються відключення електроенергії з метою втримати систему стабільною і в робочому стані.

«Зараз дуже активно розробляється і застосовується низка заходів для подолання надскладної ситуації в енергетиці, і головним завданням у цьому є підготовка до осінньо-зимового періоду. Зокрема активно працює Штаб оперативного реагування на ситуацію в енергетиці, який працює над ключовими питаннями: захист об’єктів енергетичної інфраструктури, ремонт та відновлення об’єктів, розвиток розподіленої генерації, забезпечення резервними джерелами живлення, підтримка сталого розвитку теплопостачання», – повідомив Герман Галущенко.

Тимчасово виконуючий обов’язки міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Шкураков зазначив, що важливо консолідувати зусилля до проходження наступного опалювального сезону.

«Наша спільна робота — запорука того, що наші міста і селища будуть готові до зими і пройдуть цей сезон стало та стабільно. Спільно з Мінінфраструктури ми склали перелік обладнання, яке необхідно встановити до початку опалювального сезону. Встановлення цього обладнання — це можливість заживити самі підприємства, які надають послуги тепла, водозабезпечення і водовідведення, а також забезпечити послуги електроенергії нашим містам, критичній інфраструктурі», — підкреслив Василь Шкураков.

На брифінгу також презентували цифрову платформу щодо систематизації наявних потреб та проєктів в енергетичному секторі, розроблену ПРООН в межах підтримки термінових ремонтних робіт енергетичної інфраструктури та відновлення енергетичного сектору.

Крім того, 20 липня уряд планує запустити гарячу лінію 15-49 з питань енергетики.

Урядовці закликали представників місцевої влади поширити інформацію у громадах про програми кредитування та зменшення кількості дозвільної документації для підключення додаткової генерації.

Зокрема, у межах кредитної програми «5-7-9» Міністерство економіки запровадило проєкти з фінансування генерації для бізнесу на суму до 150 млн грн та для ОСББ і ЖЕК – до 5 млн грн. Також із 20 липня українці зможуть оформити кредит під 0% на сонячні та вітрові електростанції.