Прес-центр16 травня 2024, 14:05

На Закарпатті відтепер функціонує Луганський обласний будинок дитини № 2 – у його відкритті взяв участь Артем Лисогор

У чудове свято української ідентичності, День вишиванки, голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор з робочою поїздкою відвідав братнє Закарпаття.

Там він разом зі своїм закарпатським колегою Віктором Микитою взяв участь у почесній церемонії відкриття нового приміщення релокованого Луганського обласного будинку дитини № 2 у Бенедиківцях.

У вітальному слові Артем Лисогор наголосив: «Вдячний очільнику регіону та громади за гостинність та можливість прихистити заклад та його маленьких вихованців, а також благодійникам – за допомогу у наповненні закладу необхідною технікою, меблями тощо. Ці діти не заслуговують бути покинутими рідними батьками, втім ми докладаємо максимум зусиль, аби забезпечити малечу належною опікою та турботою, а також знайти їм нову люблячу сім’ю».

У свою чергу, Віктор Микита розповів про ініціативу виділення земельної ділянки для будівництва житла для тимчасового проживання переселенців.

Крім того, помічник Почесного Консула Республіки Литви в Луганскій області Ян Тимошенко передав від імені постійного благодійника Почесного Консула Робертаса Габуласа два великих телевізори, іграшки та солодощі.

Будинок дитини працює задля медико-соціального захисту дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, а також дітей з вадами розвитку від народження до 4 років. Заклад розрахований на 28 маленьких вихованців, на теперішній час в установі проживають 10 дітлахів. Перевезення 15 дітей із Республіки Словенія планується у ІІ кварталі 2024 року.

Станом на початок повномасштабного вторгнення рф в Україну у закладі перебувало 40 дітей, з них 5 дітей – з інвалідністю, які разом з супроводжуючими особами переміщено до Львова у «Будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушення психіки». Із 40 дітей: дві дитини-сироти, три позбавлені батьківського піклування, 35 – які опинилися у складних життєвих обставинах.

Загалом на сьогодні в будинку дитини знаходиться 25 вихованців, 15 вибули: двох повернуто батькам, п’ять усиновлено; чотири передано під опіку, двох дітей з інвалідністю переведено до КЗ Львівської обласної ради «Багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр «Гармонія», двох влаштовано до дитячого будинку сімейного типу.

З листопада 2023 року по січень 2024 року до різних форм сімейного виховання влаштовано 13 дітей.

У заході взяли участь заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Юрій Стогнієв, його заступниця Інна Сазонова, помічник Почесного Консула Республіки Литви в Луганській області Ян Тимошенко, представники благодійних організацій, а саме: Міжнародної гуманітарної організації «Людина у скруті», Карітас Чеської Республіки в Україні, Міжнародної організації «НЕЄМІЯ», Міжнародної організації міграції в Україні.