Прес-центр28 липня 2024, 21:07

Очільник Луганщини Артем Лисогор долучився до меморіальної акції на честь вбитих росією захисників «Азовсталі»

«Військовополонені захищені міжнародним гуманітарним правом, яке вимагає гуманного ставлення до них і зобов’язує державу, що тримає їх у полоні, гарантувати їхню безпеку. Катування, поранення та смерть наших військових у російському полоні мають стати предметом офіційного і ретельного розслідування з боку міжнародної спільноти. Окупанти мають відповісти за кожний свій злочин, а за масовані вбивства – окремо!» - зазначив Артем Лисогор.

Нагадаємо, у ніч з 28 по 29 липня 2022 року російськими окупаційними військами було здійснено теракт на території колишньої Волноваської виправної колонії №120 поруч з смт Оленівка Донецької області, під час якого загинули військовополонені – захисники «Азовсталі». Втратили життя понад 53 полонених, близько 130 було поранено.

З серпня 2014 року установа перебуває в тимчасовій окупації та не працює. З 24 лютого 2022 року збройні сили рф на її базі створили фільтраційну в’язницю.

російська федерація не допустила спостерігачів ООН на територію колонії в Оленівці, а також не провела інші незалежні експертні аналізи. Місце події не лише не було збережено, а й спотворено, а речові докази були пошкоджені. 

Натомість російська влада заявила, що удар було завдано ракетами HIMARS, випущеними Збройними Силами України.