Прес-центр10 липня 2024, 07:07

У прифронтовому Невському зруйновано ще два будинки, в Сєвєродонецьку окупанти пропонують нелегальний інтернет – за 7 тисяч рублів завантажуватимуться текстові повідомлення, у зруйнованій Попасній росіяни не відкриватимуть магазинів – працює автолавка

«Два знищені росіянами учора домоволодіння були розташовані неподалік одне від одного. Ворожий обстріл Невського стався близько 19:00. Житлові будинки зруйновано, – повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор. – По цьому селу, а також по сусідній Макіївці, окупанти упродовж дня завдавали удари зі ствольної артилерії та застосовували дрони. По Макіївці ворог вдарив ще й з реактивної системи залпового вогню».

Противник намагався штурмувати поблизу Білогорівки, Греківки, Невського, Макіївки.

«Безпекова ситуація складна, але нам вдалося доставити до Невського продукти харчування та ліки, а також паливо, яке замовляли місцеві. Продовжуємо їх підтримувати та водночас наполягаємо на евакуації», – наголосив Артем Лисогор.

Жителям захоплених у 2022 році прифронтових міст та сіл росіяни вже навіть не обіцяють, коли повернуть мобільний зв’язок та інтернет. Востаннє офіційно мобільні послуги там можна було отримати ще в лютому 2023 року. Відтоді населення перебуває в інформаційному вакуумі.

Щоправда, в Сєвєродонецьку можна обійти деякі заборони і доєднатися до мережі. Ціна питання – 7 тисяч рублів. Це вартість підсилювача, робота якого дозволить отримувати текстові повідомлення і іноді навіть зображення. Для завантаження відео ресурсу не вистачає. Маленький, але все ж таки вихід в цивілізацію. Але недешевий.

Окупанти вщент зруйнували Попасну та навколишні населені пункти. У місті замість 20 тисяч наразі залишаються кілька сотень місцевих. За два роки в населеному пункті не проводилося ніяких відновлювальних робіт. Їх не слід і очікувати, бо загарбники вирішили недоцільним відбудовувати Попасну. Навіть частково. Навіть інфраструктуру.

У місті немає жодного магазину. Однак альтернативу знайдено. Віднедавна там працює одна із 50 наданих так званій «лнр» кремлем автолавок. Ті, в кого є гроші, можуть придбати в ній продукти харчування по цінах, встановлених підприємцями, які дивним чином стали власниками переданих росією сучасних див техніки. Приїздить магазин на колесах не щодня, бо має обслуговувати зруйновані рф села Попаснянської та Гірської громад, зокрема, Комишуваху та Тошківку.