Прес-центр22 травня 2024, 15:05

Я не відчував страху, адже був «заряджений» ідеєю захисту рідного міста, – поліцейський Луганщини Олександр Суходулов

Він – інспектор Тренінгового центру поліції Луганщини. До повномасштабного вторгнення правоохоронець проводив для своїх колег заняття з фізичної підготовки та тактики. 

Проте війна змінила діяльність поліцейського та змусила адаптуватися під нові реалії.

«Коли після повномасштабного вторгнення рф я дізнався, що формується зведений загін поліцейських, які виконуватимуть завдання на території рідної області, одразу вирішив бути серед тих, хто допомагатиме протистояти російській навалі», – пригадує Олександр Суходулов.

Відтоді правоохоронець почав нести службу в своєму рідному місті Лисичанськ. Він добре знав усі його закутки, тож це значно допомагало ефективно забезпечувати правопорядок. Разом із колегами Олександр заступав у групу швидкого реагування, затримував коригувальників вогню та посібників ворога, а також доставляв гуманітарну допомогу.

«Якось ми побачили чоловіка, який вночі вигулював свого собаку. Він був знервований та активно щось писав у телефоні. Ми його затримали для перевірки. Як потім з’ясувалося – зловмисник передавав розвіддані окупантам», – розповідає Олександр.

Це був не поодинокий випадок. Так, завдяки злагодженій роботі поліцейський разом з колегами затримав групу пособників ворога, які видавали себе за волонтерів. Під приводом роздачі гуманітарної допомоги вони їздили містом, дізнавались у місцевих інформацію та «зливали» її окупантам.

«Ми мали бути дуже уважними, спостережливими та швидко аналізувати все, що відбувається довкола. А найголовніше – приймати зважені та вчасні рішення», – зазначив він. 

Під час несення служби правоохоронець неодноразово потрапляв під ворожі обстріли, але, на щастя, все обійшлося:
«Пам’ятаю, коли я знаходився у своєму кабінеті, то російська ракета поцілила в нашу будівлю міського відділу поліції, поверхом вище від мене. Після цієї ситуації багато хто виїхав з міста, але я настільки був «заряджений» ідеєю захисту рідного міста, що навіть не допускав такої думки. Готовий робити все, аби зупинити просування ворога по нашій землі».

Після служби в Лисичанську Олександр Суходулов працював у містах та селах Донецької та Харківської областей, а наразі бере участь у реалізації проєкту МВС «Служба освітньої безпеки». Поліцейський відповідає за безпеку освітнього процесу в одній зі шкіл на Дніпропетровщині.

«Очевидно, що діти – це майбутнє нашої країни. І вони мають відчувати безпеку та здобувати знання, попри всі негаразди. Тому коли мені запропонували долучитися до його впровадження, я одразу погодився. Сподіваюся, що після деокупації  Луганщини цей проєкт обов’язково запрацює й там», – додав Олександр Суходулов.

Старший лейтенант поліції мріє про перемогу та повернення додому, аби забезпечувати відновлення правопорядку та безпеки на рідній Луганщині.