Прес-центр26 травня 2023, 10:05

Аграрії Луганщини сертифікують фахівців для допомоги піротехнікам у розмінуванні після деокупації

Начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор зустрівся за «круглим столом» із керівниками провідних агроформувань Луганщини, які релокували частину свого бізнесу та відновили діяльність підприємств на підконтрольній Україні території.

Проте основні фонди, насамперед, землі сільськогосподарського призначення, залишились на окупованих територіях. Їх захопили та використовують колишні партнери учасників зустрічі та нові російські господарі. За наявною інформацією, 480 з 1440 підприємств АПК перереєстровані у так званій «лнр».

«Незважаючи, на те, що лише 14 населених пунктів області деокуповані, довкола тривають бої, вісім фермерів, землі яких звільнені, зареєструвались у Державному аграрному реєстрі та подали заявки на отримання державної підтримки. Дякую вам, за те, що вже сьогодні кожний з вас має чіткий план відновлення своїх підприємств», - звернувся до учасників зустрічі Артем Лисогор.

Він зауважив, що сільськогосподарські угіддя Луганської області зазнали як прямих фізичних пошкоджень, так і значного мінного забруднення. Тож першочергово обговорили питання мінно-пошукових робіт. Зокрема, залучення до їх проведення коштів міжнародної технічної допомоги.

«Міжнародні фонди готові інвестувати у розмінування Луганщини, але тільки після деокупації. Проте, ми маємо бути готові вже сьогодні. Тому  напрацювали формат, який дозволить нашим партнерам резервувати кошти для регіону, – це укладання Меморандумів  про співпрацю», - повідомив очільник області.

Зі свого боку, аграрії висловили готовність допомагати ДСНС у проведенні розмінування. Зокрема, ТОВ СП «Нібулон» створило відповідну службу та сертифікувало фахівців, дехто придбав шукачі мін.

Але насамперед просили сприяти у вирішенні питань погашення наявних кредитів, сплати лізингу за знищену ворогом техніку та компенсації, завданої агресором матеріальної шкоди.

«Питання компенсацій вже розглядається на державному рівні і, думаю, буде вирішене позитивно. Оскільки усе зерно, яке зберігалось на елеваторах, обліковане, як і техніка, яку захопили окупанти», - зазначив Артем Лисогор.

Для прискорення розв’язання проблем агробізнесу фермери й самі готові створити «Фонд розвитку Луганщини» або галузеву кредитну спілку, щоб на зворотній основі допомагати одне одному.