Прес-центр20 жовтня 2021, 13:10

Актуальний коментар: регіональна стратегія зі створення безбар’єрного простору розробляється з урахуванням всіх потреб громадськості

Днями відбудеться громадське обговорення проєкту Плану заходів щодо реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Луганській області на 2021-2022 роки.

«Ми отримуємо пропозиції, систематизуємо їх та намагаємося максимально швидко впровадити. Однак розробити дієвий план безбар’єрності неможливо виключно «в кабінетах». Виконання нормативно-правових актів в цьому питанні перебуває на одному рівні з думкою громадськості. Вкрай важливо не просто побудувати чи відремонтувати об’єкт, а й зробити так, щоб він став зручним для людей з інвалідністю. На цьому наполягає і дружина Президента України Олена Зеленська. Безбар’єрність стає новою суспільною нормою в нашій країні», – зазначив заступник директора Департаменту будівництва, енергозбереження, архітектури та містобудування Луганської облдержадміністрації Михайло Івасішин.

У перспективі Луганщина має стати абсолютно доступною для людей з інвалідністю, додає Михайло Івасішин: «Сучасна стратегія безбар’єрності, впроваджена з Міністерством розвитку громад та територій, має на меті саме це».

Він зазначив, що кожен крок майбутньої стратегії зважується разом із Урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю Тетяною Баранцовою та головою Луганської асоціації організацій осіб з інвалідністю Миколою Надулічним, які на 100 відсотків обізнані в потребах людей з інвалідністю у кожному з обговорюваних питань.

Михайло Івасішин нагадав, що нещодавно за ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської з’явився електронний «Довідник безбар’єрності», у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. Він також створений у співпраці з представниками громадянського суспільства, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. Його  розповсюджують серед закладів, установ та організацій соціальної сфери Луганщини.   

Після громадських обговорень головою обласної державної адміністрації буде затверджений План заходів щодо реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Луганській області на 2021-2022 роки.

«Сьогодні в області ще залишаються об’єкти соціальної та інших сфер, які необхідно пристосувати до умов надання послуг людям із інвалідністю. Та поступово таких будівель залишається все менше – спеціально обладнують приміщення банків, місця громадського харчування, перони залізничного транспорту. У перспективі цим вимогам відповідатимуть шкільні автобуси, громадський транспорт та навіть зупинки. Із стрімким розвитком цифрових технологій важливим є створення та популяризація різноманітних мобільних додатків, на кшталт нещодавно впровадженого безголосового виклику «швидкої допомоги». Такі послуги також ставатимуть доступними для всіх», – резюмував Михайло Івасішин.