Прес-центр28 березня 2023, 21:03

Багатодітна мама з Луганщини розповіла, як родині допомагають у гуманітарному хабі Гірської громади. Національний моніторинг додержання та захисту прав дітей-ВПО стартував з Хмельниччини

Перший «круглий стіл» в рамках національного моніторингу додержання та захисту прав дітей з числа внутрішньо переміщених осіб відбувся сьогодні, 28 березня, у Хмельницькому.

Участь у засіданні взяв Володимир Вовк, заступник директора Департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності – начальник відділу з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей Національної соціальної сервісної служби України.

Серед питань, які стояли на порядку денному: оздоровлення малечі, застосування поліцейського піклування та участь переселенців у створенні безпечного середовища для дітей-ВПО.
Володимир Вовк та інші учасники заходу ознайомились із роботою гуманітарного хабу Гірської громади Луганської області, а також поспілкувались із багатодітною матір’ю Юлією Язиніною.

Пані Юлія разом із чоловіком виховує п’ятьох дітей.

Уперше вони переїхали з Георгіївки колишнього Лутугинського району в 2014 році, у 2022 році змушені удруге стати вимушеними переселенцями - тепер вже у Богданівці на Хмельниччині.

Від хабу Язиніни регулярно отримують допомогу продуктовими наборами, засобами гігієни та іграшками для великої родини.

До речі, роботу з дітьми у хабі планують розширити. Зокрема, залучити партнерські громадські організації та міжнародні благодійні фонди до влаштування дозвілля дітей з родин ВПО, надання послуг психолога, проведення навчальних ігор та зайнять на відкритому повітрі.

До дискусії також долучились представники органів влади Хмельниччини: Анатолій Катеренчук, начальник районної військової адміністрації, представники профільних структурних підрозділів територіальних громад, які входять до складу району, райдержадміністрації та облдержадміністрації.