Прес-центр6 травня 2023, 17:05

Громадськість надала пропозиції до законодавства про місця компактного проживання ВПО

5 травня представники облдержадміністрації спільно з громадськими активістами та ВПО обговорили питання щодо розробки законодавчої бази про статус та визначення критеріїв місць компактного проживання, ініційовані Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Усі присутні погодились, що проблема житла для переселенців є на сьогодні найбільш гострою.

Свої пропозиції висловили голова громадської організації «Вибір» Ігор Орел та член громадської організації «Луганська обласна організація «Союз юристів України» Анатолій Рижков.

Вони зосередились на практичних аспектах та наявних проблемах, які виникають під час діяльності самоорганізованих спільнот ВПО з Луганщини.

І. Орел розповів про ресурсний центр житлово-будівельного кооперативу ВПО на Львівщині, його діяльність та проблемне поле, пов’язане з діяльністю, яке вимагає законодавчого унормування.

Також він запропонував обласній владі розглянути можливість долучення до розробки технічної та кошторисної документації з метою сприяння забезпечення житлом переселенців.

Анатолій Рижков зауважив на необхідності розгляду для створення місць компактного проживання вже існуючих, але покинутих, соціальних об’єктів (гуртожитки, готелі, санаторії).

У якості прикладу він навів досвід отримання гуртожитку Центральноукраїнського державного університету імені В. Винниченка переселенцями з Луганщини у Кропівницькому.

Також до обговорення долучились Тетяна Філатова, начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації облдержадміністрації, та Віталій Сурай, директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

Вони ознайомили присутніх з нормами та визначеннями чинного законодавства, яке регулює відношення у сфері ВПО, забезпечення їхніх прав та гарантій. А також відзначили, що доволі багато питань ще залишаються не врегульованими.

Інна Сердюкова, виступаючи від громадської спілки «Луганська Асоціація організацій осіб з інвалідністю», підкреслила необхідність урахування потреб вразливих категорій населення під час як підготовки пропозицій, так і самих проектів нормативно-правових актів.

Пропозиції, отримані від представників громадськості Луганщини під час обговорення, будуть оброблені та надані МінТОТ для врахування під час розробки законодавства про статус та визначення критеріїв місць компактного проживання.