Прес-центр25 листопада 2021, 08:11

Катерина Безгинська взяла участь у обговоренні статусу постраждалої від конфлікту особи для впровадження перехідного правосуддя

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська 24 листопада долучилася до засідання «круглого столу» у форматі відеоконференції на тему: «Визначення статусу постраждалої від конфлікту особи як необхідна умова впровадження підходів перехідного правосуддя» за участю представників міністерств, обласних державних адміністрацій, громадських та міжнародних організацій, народних депутатів.

Під час заходу обговорювались теми державної політики захисту прав постраждалих осіб, міжнародного досвіду та підходів до визначення поняття «жертва збройного конфлікту», забезпечення компенсації шкоди, спричиненої конфліктом тощо.

Катерина Безгинська зазначила, що проблема законодавчого врегулювання питання захисту цивільних осіб, які постраждали внаслідок бойових дій, та визначення єдиного механізму їх обліку неодноразово порушувалася Луганською облдержадміністрацією.

До Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів направлено пропозиції та зауваження щодо доопрацювання  проєкту Закону України «Про статус і соціальний захист цивільних осіб, життю та здоров’ю яких завдано шкоду внаслідок збройного конфлікту на території України та компенсацію такої шкоди».

На даний час питання соціального захисту мирних (цивільних) громадян, які постраждали внаслідок проведення бойових дій, частково вирішено деякими правовими актами та дорученнями.

Зокрема, власники житлових будинків (квартир), які були зруйновані внаслідок збройної агресії РФ на сході України, отримують грошову компенсацію.

З початку роботи обласної комісії проведено 10 засідань, на яких прийняті рішення про надання компенсації 70 постраждалим на загальну суму 18 млн 963 тис. 401 грн.