Прес-центр4 квітня 2024, 20:04

Луганська ОВА та військові адміністрації населених пунктів запроваджують практики взаємодії з переселенцями

Майже рік тому місцевим військовим адміністраціям Луганщини очільник регіону поставив завдання перепрофілювати діяльність гуманітарних осередків, відкритих по всій країні.

«Вони були зосереджені виключно на видачі продуктів та, подекуди, речей. Але жителів Луганщини в кожному регіоні – тисячі. І у всіх різні проблеми. Тому започаткували на базі понад 30 хабів надання адміністративних та інших послуг, медичної та психологічної допомоги, зробили там пункти незламності – функції різні. І кожна громада має орієнтуватися на кращі механізми взаємодії з ВПО», – наголошує начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

Зокрема, Старобільська районна державна адміністрація створила осередки для підтримки родин, які перемістилися з тимчасово окупованої Луганщини. 

На базі хабів у Києві та Сваляві за проєктом «Відкриті двері. Розширення доступу до соціальних послуг», спільно з ГО Центр спільного розвитку «Дієва громада» функціонують ресурсні центри підтримки сім’ї. Приймають відкриті простори, куди луганчани звертаються за послугами. 

Діти відвідують позашкільні гуртки та мають можливість підсилити знання з окремих напрямів у просторі «Kinder hub». Є ігровий куточок для найменших. 

У партнерстві з військовими адміністраціями населених пунктів району та іншими організаціями та установами розширено перелік послуг, які можуть отримати ВПО з Луганської області. 

Одна з таких – ініціатива «Відкриті двері. Розширення доступу до соціальних послуг» реалізується за проєктом «Розбудова структур надання послуг та освітнього потенціалу для психосоціального забезпечення в Україні», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та впроваджується Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Серед ключових напрямів роботи центру є психологічна підтримка ВПО та підвищення рівня стресостійкості. Важливою складовою таких ініціатив є коло спілкування, яке формується під час заходів. Групові заняття розраховані на чотири тижні.

«Кожен хаб має стати для відвідувачів частинкою рідної Луганщини, де вони зможуть вирішити свої проблеми та бути почутими. Сьогодні акцентуємо увагу на розширенні можливостей для дітей та молоді. Хочемо, щоб вони мали доступ до новітніх освітніх тенденцій, могли відвідувати цікаві місця та спілкуватися з видатними людьми. Це важливо для формування національної свідомості майбутнього покоління», – зазначає голова Старобільської РДА Володимир Череватий.

https://www.congress.gov.ua/luhanska-ova-ta-viyskovi-administratsii-nase...