Прес-центр24 березня 2024, 12:03

Люди з туберкульозом можуть лікуватися в лікарні або вдома під наглядом лікаря — амбулаторно

Більшість лікується амбулаторно з першого дня хвороби. Це ефективно й безпечно для навколишніх, якщо так визначив лікар.

Запідозрити туберкульоз можна за симптомами та/або за результатами радіологічного обстеження органів грудної клітки. У деяких випадках у пацієнта беруть мокротиння чи інші біологічні рідини для молекулярно-генетичного дослідження. Цей аналіз також визначає чутливість бактерій до антибіотиків, що допомагає підібрати ефективне лікування.

Якщо туберкульоз підтверджують, сімейний лікар за потреби направляє пацієнта на консультацію до лікаря-фтизіатра. Той призначає схему лікування та визначає необхідність у госпіталізації. Пацієнти, які потребують стаціонарного лікування, можуть отримати його в регіональних фтизіопульмонологічних закладах. Місць для лікування стаціонарних пацієнтів достатньо в усіх регіонах.

Пацієнтів, які не потребують стаціонарного лікування або вже закінчили його, зазвичай веде сімейний лікар, іноді фтизіатр. За потреби сімейний лікар консультується щодо свого пацієнта з фтизіатром.

Сімейний лікар супроводжує пацієнта протягом усього лікування:
- видає необхідні препарати, які медзаклад отримує від регіонального фтизіопульмонологічного закладу,
- призначає аналізи для відстеження прогресу в лікуванні та виявлення можливих побічних реакцій на терапію,
- за потреби надає психосоціальну підтримку.

В Україні діагностика та лікування туберкульозу є безоплатними.