Прес-центр26 березня 2024, 11:03

Минулоріч понад 4 500 учнів з Луганщини взяли учать у 46 регіональних та загальнонаціональних заходах туристичного, краєзнавчого та національно-патріотичного напряму

У Дніпрі заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська провела засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання, утвердження української національної та громадянської ідентичності. 

Розглянуті питання стану виконання у 2023 році заходів відповідної регіональної цільової програми на 2021-2025 роки.

У рамках її реалізації проведено понад 400 заходів для вихованців обласних закладів освіти та культури.

Важливим механізмом впровадження засад української національної та громадянської ідентичності стали обласні та всеукраїнські змагання з видів туризму та спортивного орієнтування, спрямовані на формування фізичної загартованості учнів (вишколи), виховання у них готовності до виконання конституційного обов’язку щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України. 

Практичним втіленням є Всеукраїнська дитячо-юнацької військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»). 

У її ІІ етапі у 2023 році участь взяв 31 рій юних джур з Луганщини: 11 роїв молодшої вікової групи, 12 роїв середньої вікової групи та 8 роїв старшої вікової групи, які представляли заклади освіти Біловодської, Гірської, Лисичанської, Марківської, Нижньодуванської, Попаснянської, Сватівської, Сєвєродонецької, Старобільської, Рубіжанської, Шульгинської громад. 

До ІІІ етапу долучились рої трьох вікових груп – Рубіжанський ліцей, Лисичанський ліцей № 27 і гімназія № 16 Сєвєродонецька.

У 2023 році понад 4500 учнів взяли учать у 46 регіональних та загальнонаціональних заходах туристичного, краєзнавчого та національно-патріотичного напряму.

Під час таких занять діти отримують знання, а згодом у них формуються навички проживання в польових умовах, уміння приготувати в таких умовах їжу, навички орієнтування на місцевості тощо. Такими навичками сьогодні необхідно володіти майбутнім Захисникам.

Члени ради розглянули нові можливості  формування української громадянської ідентичності, військово-патріотичного виховання, формування науково-методологічних та методичних засад національно-патріотичного виховання, залучення військових до виховання молоді на власному прикладі.

Підсумовуючи захід, Катерина Безгинська сказала: «Плекання української національної ідентичності має бути комплексним, ураховуючи та виправляючи усі попередні недоліки у цій сфері. Ми маємо залучати військових до патріотичного виховання дітей, розширювати ролі позашкільної та неформальної освіти у національному вихованні».