Прес-центр28 жовтня 2021, 10:10

На Луганщині триває робота над регіональною стратегією зі створення безбар’єрного простору

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай взяв участь у селекторному засіданні Ради безбар’єрності щодо результатів виконання за третій квартал 2021 року Плану заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року під головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова.

Було зазначено, що в облдержадміністрації створено постійно діючу робочу групу з розроблення та впровадження Плану дій щодо реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Луганській області на період до 2030 року. Посадових осіб місцевих державних адміністрацій, підпорядкованих установ, підприємств, організацій, голів територіальних громад ознайомлено з інформацією про «Довідник безбар’єрності».

На виконання Порядку проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю» проведено моніторинг 1162 будівель області за призначенням: заклади охорони здоров’я; освіти; структурні підрозділи з питань соцзахисту населення; центри зайнятості; установи пенсійного фонду; споруди цивільного захисту; суди; центри надання адміністративних послуг; національні закладів, установи; залізничні вокзали, аеропорти, автовокзали.

За підсумками моніторингу встановлено, що з цих об’єктів: безбар’єрні – 126 будівель; частково безбар’єрні – 856 будівель. Недоступні для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення – 180 будівель.

Створені сприятливі умови для безбар’єрного доступу в адміністративних будівлях райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, соціального захисту, пенсійного фонду та інших. На вході до будівлі облдержадміністрації прибудований спеціальний підйомник для осіб з інвалідністю. Офіційний сайт облдержадміністрації та інтегровані до нього сайти місцевих органів виконавчої влади адаптовані до потреб людей з вадами зору.

В області нараховується 440 будівель закладів охорони здоров’я, які потенційно можуть відвідувати особи з інвалідністю. З них облаштовано пандусами 145 будівель, або 32 %; 198 будівель потребують додаткового облаштування засобами доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Протягом 2016-2020 років до будівель лікувально-профілактичних закладів області споруджено 36 нових пандусів на суму приблизно 1,950 млн грн, з них у 2020 році - 17 нових пандусів.

В області функціонує 273 заклади загальної середньої освіти. З них 159 місцевих закладів (52 % облаштовано пандусами) та 10 закладів обласної комунальної власності (100 %). 182 заклади архітектурно доступні для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю на рівні першого поверху, або 65 % від загальної кількості. Також 23 заклади облаштовано інформаційними вказівниками для людей з порушеннями зору, у 60 закладах туалетні кімнати спеціально обладнані для осіб з інвалідністю. В 3-х закладах встановлено спеціальні підйомники. В області функціонує 8 інклюзивно-ресурсних центрів, в 5 побудовано пандуси, облаштовано туалетні кімнати та територію з урахуванням потреб цієї категорії осіб. 

Для потреб осіб з інвалідністю пристосовано 352 ділянки дорожньо-тротуарної мережі населених пунктів. (пандуси, занижені бордюри). В населених пунктах області встановлено 20 світло-шумових світлофорів для осіб з вадами зору, що становить 45 % від загальної кількості.