Прес-центр24 квітня 2024, 18:04

На Луганщині впроваджується україномовний простір

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв та Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь провели zoom-нараду щодо обговорення Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

У заході взяла участь заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

За її словами, у закладах освіти Луганської області проводиться системна робота з національно-патріотичного виховання та сприяння підтримці функціонування української мови як державної.

Департаментом освіти і науки ОДА організовано та проведено ІІ та ІІІ етапи ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика (відповідно 450 та 130 учасників) та ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка (відповідно 300 та 96 учасників). До участі у конкурсах було залучено учнів, які тимчасово мешкають у Німеччині, Польщі, Чехії, Латвії, Литві, Естонії, Болгарії, Нідерландах та ін.

У 2024 році переможцями ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка стали 11 молодих луганчан, два учні стали переможцями IV етапу ХХІІІ  Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням «Об’єднаємось ж, брати мої!», одна учениця перемогла у IV (підсумковому) етапі ХХIV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Стипендії Президента України призначено трьом учням з Луганської області - переможцям ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та одному переможцю Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Упродовж 2023 року в рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») рої закладів освіти Луганської області брали активну участь у конкурсах, які проходили у дистанційному форматі.

Проведено заходи: обласні літературні читання до Дня Соборності України та Дня Героїв Крут, Дня Героїв Небесної Сотні, Дня Державного Прапора  України та Дня Незалежності.

Закладами  культури області у 2023-2024 роках проведено понад 50 святкових  та тематичних заходів до пам’ятних і державних свят, обласних та відкритих фестивалів, творчих конкурсів, презентацій виставок. У тому числі обласний захід до Дня української писемності та мови з написання Всеукраїнського диктанту єдності. У липні у Дніпрі проведено обласний захід до Дня Української Державності за участі ВПО з Луганської області.

Відбулася онлайн-акція «Ланцюг Єдності» до Дня Соборності України за участю 35 гуманітарних штабів військових адміністрацій області, що розташовані в різних регіонах України. А ще – обласний етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої», на який було представлено 17 учнівських робіт у двох номінаціях: «образотворче мистецтво» та «декоративно-прикладне мистецтво». Двоє учнів стали переможцями на Всеукраїнському рівні від Луганської області.

Щорічно Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії, що наразі переміщено до Львова, представляє глядачам понад 80 власних програм класичної, фольклорної тематики, сучасної музики з виконанням авторських композицій. Колектив організовує концерти за творами українських композиторів.

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр представляє глядачу понад 100 публічних показів театральних вистав, концертних програм, у тому числі сім прем’єр нових вистав, лише у 2023 році, виключно державною мовою. Творчим колективом Театру взято участь у двох міжнародних (Польща, Румунія) та чотирьох всеукраїнських театральних фестивалях, проведено гастролі у Києві, Дніпрі, Сумах, Львові, Чернівцях.

Луганською обласною універсальною науковою бібліотекою, переміщеною до Черкас, на постійній основі проводяться літературно-мистецькі  заходи, творчі зустрічі з сучасними українськими письменниками, поетами, журналістами.