Прес-центр5 листопада 2018, 16:11

Напрацьовані пропозиції щодо отримання першого паспорту громадянина України дитиною з тимчасово окупованій території

Про проблеми щодо отримання першого паспорту громадянина України неповнолітніми особами з непідконтрольних українській владі територій розглянуто на засіданні комісії з питань освіти, культури, спорту, сім’ї та молоді громадської ради при облдержадміністрації.

На початку заходу повідомлено про те, що в рамках міжнародного проекту «Жінки за мир на Донбасі», проведено опитування серед молоді 15-17 років з непідконтрольної території.

Участь в опитуванні взяли 180 осіб. Результат показав, що тільки кожна четверта дитина має український паспорт.

Опитування проводили Луганський правозахисний центр «Жінки Донбасу», який працює по обидві сторони лінії зіткнення.

У першу чергу, з’ясувалось, що серед причин, з яких батьки відмовляються від отримання паспорту України для своїх дітей, стали значні матеріальні витрати.

Ще однією причиною є те, що діти у супроводженні піклувальників, чий статус підтверджено розпорядженням голови відповідної районної державної адміністрації, не можуть вільно перетинати лінію розмежування. Це суперечить чинному законодавству, а також наказу штабу Операції об’єднаних сил Державній прикордонній службі щодо пропуску через КПВВ опікунів з дітьми, які мають саме «рішення» місцевого органу влади про оформлення опікунства.

Про правові аспекти та існуючи процедури оформлення першого паспорту громадянина України доповів заступник начальника управління Державної міграційної служби у Луганській області Олександр Церковний.

Він наголосив, що на підконтрольній території області працюють 15 територіальних підрозділів міграційної служби України, де можна отримати паспорт. Найближчим часом планується відкрити територіальне відділення міграційної служби в Станично-Луганському районі. Наразі там відбуваються ремонтні роботи. Тому він тимчасово базується в Біловодську.

Під час засідання члени комісії обговорили пропозиції, які мають поліпшати та пришвидшити процедуру отримання паспортів неповнолітнім особам з непідконтрольних територій, які досягли 14-ти річного віку.

Документи планується направити до Міграційної служби України, МТОТ та Прикордонної служби України.

Зокрема, вони стосувалися відкриття територіального підрозділу Державної міграційної служби у Станично-Луганському районі Луганської області. Було запропоновано збільшити  відповідне кадрове та технічне забезпечення.

Крім цього, запровадити безпосередньо на території КПВВ «Станиця Луганська» та інших КПВВ  прийому документів на оформлення першого паспорту громадянина України.

Також внести зміни до нормативно-правових актів, які регламентують порядок отримання паспорту громадянина України неповнолітніми особами, щодо можливості подання документів на отримання паспорту без обов’язкової присутності одного з батьків, зокрема, у присутності інших осіб, які мають довіреність від батьків, а також до наказу Штабу об’єднаних сил щодо пропуску через контрольні  пункти в’їзду- виїзду дітей з опікунами, чий статус підтверджений або рішенням органу місцевого самоврядування, або розпорядженням голови районної державної адміністрації.