Прес-центр12 квітня 2024, 17:04

«Необхідно працювати у трикутнику держава-бізнес-громада!» - Володимир Зеленський на Конгресі місцевих та регіональних влад

Очільник Луганщини Артем Лисогор та представники громад області узяли участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.
Учасники заходу обговорили питання протидії безпековим загрозам, подолання наслідків руйнування цивільної інфраструктури, забезпечення функціонування об’єктів енергетичного комплексу України та нову економічну доктрину України.

«Ми маємо робити усе можливе, щоб увага світу до України зберігалась. Друге питання – енергетика. Терористи кожного дня намагаються вибити нас із життя. І ми маємо давати відповідь. У кожної громади має бути чітке бачення, що потрібно для підтримки життєдіяльності. Урядовці мають приділяти усю необхідну увагу потребам громад. Необхідно працювати у трикутнику держава-бізнес-громада!» - звернувся до учасників Конгресу Президент України Володимир Зеленський та додав до пріоритетів розвиток децентралізованої генерації та створення нових робочих місць. 

З цією метою запроваджується бізнес-платформа «Зроблено в Україні». Її мета – збільшити кількість виробництв, які створюють додану вартість. Оскільки країна перебуває у стані війни, першочергово держава підтримуватиме вітчизняні розробки у військовій сфері. «Ми довели, що маємо свої високі технології!» - акцентував Президент. 

На стимулювання розвитку бізнесу з державного бюджету виділено 45 млрд грн. 

Місцеві виробники вже отримали 15000 мікрогрантів.

Для розвитку великого бізнесу запроваджується страхування інвестицій від воєнних ризиків. При проведенні державних закупівель пріоритет матимуть національні виробники.
Стратегічні завдання щодо забезпечення енергетичної стійкості та економічної спроможності країни окреслив Прем’єр-Міністр України Денис Шмигаль. 

Зокрема, у сфері енергетики – це швидкі ремонти, 24х7, пошкоджених об’єктів та відновлення підприємств критичної інфраструктури, а також децентралізація енергосистеми. За словами Дениса Шмигаля, громади вже мають позитивні кейси  - наразі по усій країні працюють більше 120 когенераційних установок.

Аби захистити критичну інфраструктуру Україна буде розвивати ППО та закуповувати системи РЕБ. Надважлива складова – облаштування оборонних рубежів та збільшення кількості укриттів. 
Зокрема, на створення бомбосховищ у навчальних закладах – на це держава вже виділила та розподілила по регіонах 23 млрд грн. 

Міністерством внутрішніх справ створено інтерактивну мапу укриттів. Впроваджується концепція «Безпекове середовище» - щодо підвищення безпечності публічних просторів.

Особлива увага – дітям. З цією метою створюється інститут офіцерів освітньої безпеки. До кінця року відповідну підготовку пройдуть 2000 поліцейських.

Фахове обговорення цих питань учасники Конгресу продовжили в рамках тематичних дискусійних панелей: «Зроблено в Україні», «Європейська інтеграція України, її областей та територіальних громад», «Політика безпеки», «Інфраструктурна політика», а також «Політика Героїв та підтримки ЗСУ».