Прес-центр16 квітня 2024, 14:04

Потребу у наданні послуги підтриманого проживання та стаціонарного догляду людей старшого віку розглянуто на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська та члени Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації заслухали інформацію щодо потреби населення громад у наданні послуги підтриманого проживання та стаціонарного догляду людей старшого віку, людей з інвалідністю та необхідності створення центрів підтриманого проживання.

Так, Лисичанська та Сєвєродонецька громади задекларували потребу у створені по одному відділенню стаціонарного догляду, відповідно, розрахованих на 50 та 18 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

До Рубіжанської громади звернень від мешканців з числа осіб похилого віку та осіб з інвалідністю щодо отримання цих послуг не надходило.

Одночасно 142 внутрішньо переміщені особи, які мешкають у місті Вінниця і Вінницькій області, мають потребу у наданні соціальних послуг. Це мешканці Лисичанської, Сватівської, Гірської, Сєвєродонецької, Кремінської громад.

Зокрема послуги підтриманого проживання потребують 125 осіб, догляду вдома – 15, стаціонарного догляду та інших послуг по одній особі.

«Потреба у створенні таких закладів існує. Територіальним громадам необхідно детально опрацювати питання та здійснити обмін даними щодо потреби населення у таких послугах», - зазначила Катерина Безгинська.

Крім того, у березні 2022 року році евакуйований з Луганської області КЗ «Попаснянський обласний психоневрологічний інтернат» разом із 124 підопічними.

Установа тимчасово провадить свою діяльність у Чернівецькій області. Послугу стаціонарного догляду тут отримують 84 особи,  4 особи - послуги підтриманого проживання.

Нижнянський обласний психоневрологічний інтернат релокований до Черкаської області. 135 підопічних установи розміщено в інтернатних закладах системи соціального захисту області.

Таким чином, стаціонарного догляду потребують 170 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю. Вирішити питання можна відновивши роботу Нижнянського обласного психоневрологічного інтернату та Сватівського обласного будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів.

Керівникам громад надані доручення виявити потребу серед мешканців у стаціонарному догляді  для розроблення Регіональної цільової програми впровадження та розвитку соціальних послуг на період до 2026 року.